U20-landslaget menn

ANDERS GJØSE: – Stabilt, kvalitet og LAG!

- Stort intervju med U20-landslagssjef Anders Gjøse (33), som her deler med seg erfaringer fra årets VM der Norge rykket opp, samt at han stiller en del betimelige spørsmål...
Norge U20 jubler for avansement etter triumfen i Bled, Slovenia. Foto: Sara Ros

Norsk ishockey fikk den best tenkelige julegave da U20-landslaget rykket opp til nest øverste nivå under mesterskapet i Slovenia forrige uke.

LES OGSÅ: (U20) Maks spenning da Norge rykket opp!

HockeyNorge.no tok i den anledning en lengre prat med hovedtrener Anders Gjøse, som her kommenterer alt fra VM-kampene – til tanker i og rundt det som foregår omkring våre yngre landslagsspillere.

Men først, her er de gledelige resultatene fra slovenske Bled, som førte Norge U20 opp fra «VM Divisjon I Gruppe B» eller «nivå 3/C-VM» om man vil;

09.12.17 Litauen – Norge 1-4
10.12.17 Norge – Italia 4-0
12.12.17 Norge – Ukraina 2-1 SO
13.12.17 Slovenia – Norge 1-5
15.12.17 Norge – Polen 3-2 SO

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Sara Ros

TRE HOVEDÅRSAKER

Det første vi ba Gjøse om var å oppsummere og belyse årets mesterskap, og den sympatiske landslagstreneren trekker kjapt frem tre hovedårsaker til lagets suksess;

– Stabilt, kvalitet og LAG!

«Lag» omtaler Gjøse med store bokstaver – og ikke uten god grunn;

– Spillet, fokuset og innsatsen har vært upåklagelig om vi ser sesongen under ett.

– Det har ført til høy kvalitet og gutta har skapt et fantastisk LAG. De har gjort hverandre bedre og hatt det utrolig moro sammen hele sesongen, skryter Gjøse og fortsetter ivrig;

– Det er alltid en vurdering for oss lederne fra årgang til årgang/lag til lag om hvordan vi skal disponere laget i forhold til oss selv og i forhold til motstanderne.

– Vi følte vi hadde en god miks av kvaliteter gjennom hele laget i år, og at nettopp det skulle være vår styrke, der vi kunne rulle på uten for mye endringer i kampene og hvor flest mulig var i god kampfølelse.

– Man vurderer i forkant av og under kampene om man skal bruke noen spesielle spillere/rekker til å matche/ta bort toppene til motstanderne, men vi valgte helt gjennom å bruke hele laget! Dette mener vi også, i år, var vår fremste styrke, at vi hadde selvtillit og energi gjennom hele mesterskapet.

(Saken fortsetter under bildet)

Landslagssjef Anders Gjøse. Foto: Sara Ros

– Vi følte oss godt forberedt på eget konsept via treninger/kamper sesongen gjennom, og vi var godt forberedt på motstanderne gjennom video og «scouting». Vi hadde skaffet video på flere av motstanderne i forkant, og de andre lagene så vi selv under VM.

– Spillerne var meget fokuserte og responderte godt på det taktiske vi tok opp underveis.

– De andre lagene spilte veldig disiplinert mot oss som var rangert som nummer 1 og de slapp til veldig lite overganger/overtallssituasjoner. Videre hadde de 3-5 mann på riktig side hele tiden og ga lite is rundt eget mål. De ventet mer eller mindre på våre feil. De jobbet også knallhardt for muligheten til å slå det øverst rangerte laget.

– Ergo gledelig at våre gutter viste det fokuset og den tålmodigheten som de gjorde, slik at vår kvalitet i laget kom frem og ble det avgjørende, sier en tydelig fornøyd landslagstrener til HockeyNorge.no.

LITT OM KAMPENE

Vi ba også Gjøse trekke frem det viktigste fra hver eneste kamp under mesterskapet, noe han gladelig tok på strak arm;

Kamp 1 – Litauen – Norge 1-4:

– Litauen var opprykker til «C» og lavest rangert. Dette var laget vi visste minst om spillemessig. Guffen motstander i første kamp da alle er litt spente og vi ikke vet så mye om dem.

– Derimot visste vi at vi var et mye større/tyngre lag enn dem og ville bruke dette til vår fordel.

– Dette med tyngden viste seg å bli avgjørende for Litauen, ikke bare mot oss, men også mot de andre lagene synes vi, da Litauen ble det laget som måtte ned én divisjon.

– Vi klarte å være «tunge» nok inn foran målet deres og gjorde 3 mål «på innsiden» av dem.

– Vi var også sterkere enn dem i vår egen sone og slapp til lite, noe spill i 5 mot 6 på slutten ble et bra bilde på da vi er sterke og gode og bryter dem i vår sone – og kan sette vårt fjerde mål i tom kasse.

Kamp 2 – Norge – Italia 4-0:

– Her var vi meget godt forberedt på motstanderen og etter en spent, men stabil åpningskamp var dette enda ett steg frem i kvalitet.

– Italia ønsket også å vente på våre feil, med nok folk hjem og foran eget mål, men vår fart og våre ferdigheter ble avgjørende her. Vi skøytet rett og slett fra dem og gjennom dem med farten vår.

– Og null baklengs på internasjonalt nivå er alltid bra!

(Saken fortsetter under bildet)

Joachim Hermansen. Foto: Sara Ros

Kamp 3 – Norge – Ukraina 2-1 SO:

– En nasjon som lenge har vært i heisen mellom «A» og «B», og som også ønsker seg dit igjen.

– Voksent lag med noen veldig gode spisser.

– Vi har lest dem godt, slipper til veldig lite bakover, men sliter med å sette pucken i mål. Som nevnt tidligere spiller også Ukraina utrolig disiplinert og gir ikke bort noe med nok folk hjem og sterke foran mål.

– Vi ligger under 0-1 når det gjenstår 10 minutter og det er sterkt av gutta å snu denne til seier på straffer etter så mye «stang ut» underveis.

– Skuddstatistikk 44-26 sier noe om akkurat det. At Ukraina fikk kåret keeperen sin til beste keeper i turneringen sier også noe der.

– Et godt lag vi møter, og viktig med seier for veien videre.

(Saken fortsetter under bildet)

Jacob Noer. Foto: Sara Ros

Kamp 4 – Slovenia – Norge 1-5:

– Slovenia på hjemmebane og med klar ambisjon om å rykke opp.

– Vi gledet oss veldig til denne kampen og hadde god selvtillit med 3 seire på 3 kamper.

– Slovenia hadde noen tekniske og sterke løpere som i både 5 mot 5 og 5 mot 4 ønsket å søke målet til motstanderen ved å angripe dypt i sonen vår, og utfordre mye 1 mot 1 og inn på stolpene.

– Spesielt backene våre aksepterte den utfordringen defensivt og var fysisk tunge og tøffe i egen sone og rundt mål. Slovenia ble til slutt meget frustrerte og dro på seg utvisninger på grunn av dette.

– Igjen ble farten vår avgjørende da vi skøytet fra dem og skapte målsjanser og mål på raske spillevendinger og ankomster.

– Vår beste kamp i mesterskapet og seier 5-1. Finale neste.

(Saken fortsetter under bildet)

Markus Vikingstad. Foto: Sara Ros

Kamp 5 – Norge – Polen 3-2 SO:

– Polen var rangert som nummer 2 og var nære på opprykk året i forveien.

– De hadde også noen spillere som hadde produsert meget godt VM’et før og hadde 20 kamper med forberedelser inn mot VM. De hadde også klar ambisjon om å rykke opp. Det var førsterekka til Polen som viste vei gjennom mesterskapet (de fikk nummer 1 og nummer 2 på poenglista sammenlagt), og det var «ren» finale hvor vinneren rykket opp.

– Det bar kampen preg av, to lag som ga bort lite og som spilte mye på utsiden. Vi skaffet oss en 2-0 ledelse uten at det reflekterte spillet totalt sett.

– Polen straffer oss på to dårlige håndteringer av puck og utlikner til 2-2, hvor det siste kommer syv sekunder før slutt. Selv om vi var i spill 4 mot 6 på slutten der, føltes det stabilt og solid. Det var selvsagt utrolig frustrerende å få den imot så nære slutt, men som jeg har sagt hele veien, guttene har vist et utrolig bra fokus og lagmoral hele sesongen, så vi følte oss sikre på at vi fortsatt kunne ta opprykket!

– Noen flotte straffer senere og en keeper som hadde stengt, var det bare for gutta å juble, sier en smilende landslagstrener.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Sara Ros

– Og hvordan var det å være coach under denne siste kampen Gjøse, det må da ha vært meget nervepirrende i en kamp der alt handlet om å MÅTTE vinne?

– Det er slike øyeblikk, slike avgjørende kamper både spillere og trenere jobber for, sier Gjøse og legger fort til;

– Det var kult! Vi hadde troen på gutta hele tiden. De var stabile og slapp ikke til mye under denne kampen heller.

– Begge lag virket noe preget av «alvoret». Ikke helt unaturlig med tanke på ambisjonene til disse guttene, og det faktum at ikke så mange av disse unge spillerne har spilt så mange kamper av så høy betydning før.

(Saken fortsetter under bildet)

Kaptein Jacob Noer løfter pokalen som et synlig bevis på turneringsseieren i Bled. Foto: Sara Ros

«Ikke mange som er klar over det faktiske nivået vi møter, og hvor hardt andre land også satser!»

– Følte du at det var et «folkekrav» å rykke opp Gjøse?

– Skjønner hvorfor du stiller spørsmålet, og vi har sånn sett «følt» på det uten å legge det på oss.

– Ingen som ønsket dette mer eller har stilt høyere krav enn oss selv. Det har ikke bare VM, men det stabilt gode spillet hele sesongen vist, gutta har vært utrolig målrettet!

– Ikke mange som er klar over det faktiske nivået vi møter, og hvor hardt andre land også satser!

– Og hvor viktig mener du det er for norsk hockey at dere maktet å rykke opp?

– Andre får svare på viktigheten av det på vegne av norsk hockey!

– Vi, trenere/ledere og spillerne, har jobbet for å rykke opp, det var det som var maks mulig for oss i år, og det klarte vi. Så starter vi nå prosessen videre mot neste VM.

– Vi ønsket å rykke opp, og hadde det som et naturlig klart mål. Ambisjonene ligger i å kunne se opp mot «A» og å komme seg opp dit, og da er det selvfølgelig bedre å være nærmest mulig.

– Over tid er det viktig i forhold til muligheter til matching, og også i forhold til generelt renommé.

– Resultatene med landslagene reflekterer jobben vi gjør som hockeynasjon, ikke bare Forbundet, men også kretser og klubber. Det er her hverdagen til spillerne er!

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Sara Ros

– Hva tenker du om troppen/mannskapet ditt fremover – og den jobben som nå skal gjøres for å etablere seg i den nest øverste VM-divisjonen?

– Først vil jeg si to ting:

– Helt riktig at du sier «etablere seg i den nest øverste divisjonen». Det er første fokus. Såpass ydmyke skal vi være da vi akkurat har vært ett hakk lenger ned!

– Samtidig – det er opp vi ønsker, og det er også mulig!

– Vi følte vi var ett mål (mot Frankrike i kamp 4) unna opprykk (til A) med U18 i april med -99 og -00 årgangene. Det gir oss tro på at begge de ovennevnte punktene er mulig å oppnå.

– Vi hadde også med ni -99 spillere til årets U20VM som presterte bra og høstet god erfaring, og blant annet var begge keeperne fra denne årgangen – og gjorde meget gode innsatser.

– Samtidig skjer det mye for guttene i løpet av ett år i denne alderen, og det er viktig at de fortsetter å bruke hverdagen godt.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Sara Ros

– Vi opplever god dialog med klubbene både i inn- og utland, så det blir spennende å gå på ny runde med «scouting» og samtaler nå med tanke på det som skal skje fremover. Vi starter med U19-turnering i februar og får med det en god start på arbeidet mot neste VM.

– Vi opplever at mange er i god utvikling og bruker hverdagen godt, det fører til god konkurranse om plassene! Det høyner nivået og gir oss bra utgangspunkt.

– Vi har en tydelig spilleidé fra A-landslaget og nedover i systemet. Det, sammen med aktiv scouting og dialog med både spillere og klubber, vil være viktig med tanke på både spillernes utvikling og resultatet i VM!

– Så er vi, basert på erfaring, veldig ydmyke i forhold til hvor jevnt det er, og hvor små marginene er, fortsetter Gjøse, som belyser litt mer av det siste litt lengre ned i artikkelen.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Sara Ros

På dette tidspunktet under vår hyggelige samtale med landslagstrener Gjøse så har vi nå fått vite alt det vi ønsket å få svar på fra suksessuken i Bled, men vi føler at denne meget engasjerte og dedikerte treneren har mer på hjertet – og vi er veldig glade for at vi videre spurte om han ønsket å legge til noe mer  – og dermed lærte vi i redaksjonen ett og annet også;

– Ja takk! Jeg vil gjerne dele noen tanker, smiler Gjøse.

– Det er mange som følger med og mener mye rundt hockeyen i Norge, det er bra!

– Det jeg tror få er klar over er hvor hardt flere andre land også satser. Marginene fra de to bunnlagene i «A», via «B» til de tre beste lagene i «C» er ufattelig små. Det er fakta, noe de siste sesongene på våre U-landslag viser. Dette er noe vi som er glade i norsk hockey også bør ta til oss. Vi må bruke hverdagen godt for å tilrettelegge best mulig for spillerne, og spillerne må konkurrere hardt og benytte seg godt av tilbudene som er.

– Mitt inntrykk er at vi generelt er litt for kortsiktige som trenere/ledere i vår tilnærming, og at vi trenger et større og bredere perspektiv i vår tilnærming til spillernes utvikling!

– Videre bør vi tenke gjennom dette også i forhold til dette nivået spesifikt – U20 landslag – U20/GET.

– Jeg mener det også her er grunn til debatt i forhold til utvikling og perspektiv.

– Dette er skriftlig – og satt på spissen, men om vi ønsker å produsere topp internasjonale spillere må vi også vise dette med handling.

– Hvor mange av de yngre spillerne i GET-ligaen har sentrale roller i form av istid, rolle i over-/undertall, istid i 3. perioder etc.?

– Det er bra at så mange av spillerne på årets U20-lag har en hverdag i GET-ligaen, men om man ser på istid og muligheter syns jeg personlig det blir gitt for lite på generelt grunnlag.

Foto: Sara Ros

– Hadde det vært slik at spillerne ikke var villige til å legge ned nødvendig arbeid, eller ikke prestert, hadde ikke dette vært tema. Men det mener jeg mange av disse spillerne gjør, både legger ned arbeidet OG presterer. Like vel reflekteres ikke dette i stor nok grad via istid og roller i forhold til ferdigheter, i mine øyne. Hvorfor?

– Hvorfor velger flere å gi både mulighet og lønn til andre spillere med mindre potensiale, og som ikke legger ned samme arbeidet? Og som ofte heller ikke er norske? Både i enkeltkamper og sesongen sett under ett.

– Hvordan skal eksempelvis overtallsspillet til Norge U20, eller til A-landslaget om noen år for den saks skyld, bli bedre dersom de aktuelle spillerne ikke har spilt overtall på høyest mulig nivå i Norge på flere år?

– Hvordan skal vi forvente at spillerne skal prestere stabilt på høyt internasjonalt nivå, når hverdagen er få kamper i måneden, og man spiller 0-7 minutter per kamp, og gjerne ikke i 3. periode, samtidig som det mangler en plan på kamptrening via U20/1.div?

– Vi hører stadig om unge norske spillere som tidlig drar til utlandet og utvikler seg, og gjerne gjør det bra også, men som blir tilsidesatt av en jevngod spiller med den lokale nasjonaliteten. Satt på spissen så oppleves det litt motsatt her i norsk hockey, sett fra mitt perspektiv. Hvorfor?

– Og det er det jeg vil frem til, at vi spør «hvorfor»?

– Dette er mine tanker. Hensikten er ikke å være negativ, men heller mer «si» høyt det jeg opplever at det snakkes en del om. Jeg tror det er viktig at debatten kommer opp og frem, og at vi våger å ta den. Ikke for at noen er bedre enn andre eller ikke, men for norsk hockey sin fremgang!

– Til slutt vil jeg takke spillerne og støtteapparatet for en sesong med gode prestasjoner og herlige minner – bra jobba folkens!

– Personlig vil jeg takke -98 årgangen for samarbeidet gjennom fire år på U-landslag, og ønske lykke til i seniortilværelsen!

– Stor takk også til engasjerte kolleger i inn- og utland for gode samtaler og samarbeid.

– Veien mot neste mål har startet, nå gjenstår det bare å ønske alle en riktig God Jul, avslutter Norges U20-trener Anders Gjøse ovenfor HockeyNorge.no.

Vi her hos HockeyNorge.no vil også få takke Anders Gjøse, spillerne og alle de øvrige involverte som maktet å løfte Norge U20 mot toppen igjen. Vi ønsker også å få takke landslagssjefen for praten, hans glødende interesse og engasjerende stil – og for at han også stiller viktige spørsmål. Vi ser meget lyst på ferden videre og vi ønsker med dette Anders Gjøse & Co. en riktig God Jul – og mange, mange takk for den tidlige julegaven i form av opprykket.

HockeyNorge.no ønsker også å få takke fotograf Sara Ros for de mange bildene hun har latt oss benytte i denne artikkelen. Vennligst respekter opphavsretten og ikke last ned bilder uten samtykke fra fotografen. Vi kan formidle kontakt dersom interesse for kjøp/bruk av bilder.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Sara Ros

Her er suksess-gjengen:

Målvakter (3):
Jørgen Hanneborg, Espoo (FIN)
Jakob Opsahl, Stavanger
Jonas Wikstøl, Stavanger

Backer (7):
Sivert Harbosen, Nidaros
Max Krogdahl, Frisk Asker
Jonas Meisingset, Sparta Sarpsborg
Even Myreng, Stavanger
Joachim Sommer Nielsen, Vålerenga
Håkon Løken Pedersen, Sparta Sarpsborg
Sander Rønnild, Stjernen Fredrikstad

Løpere (13):
Gustav Willman Borvik, Luleå (SWE)
Fredrik Dahl, Lillehammer
Simen André Edvardsen, Storhamar
Martin Ellingsen, Lillehammer
Mats Grøsvik, Manglerud Star
Joachim Hermansen, Manglerud Star
Mads Homdrom, Lillehammer
Christoffer Karlsen, Sparta Sarpsborg
Kristian Røykås Marthinsen, Almtuna (SWE)
Jacob Noer, Lillehammer
Samuel Solem, Brynäs (SWE)
Esbjørn Fogstad Vold, Visp/Bern (SUI)
Forfall fra: Mathias Emilio Pettersen, Muskegon Lumberjacks (USA)
Ny spiller inn: Markus Vikingstad, Stavanger

Hovedtrener: Anders Gjøse
Ass. trener: Geir Hoff
Keepertrener: André Lysenstøen
General Manager: Jan Brandvold
Video: Roger Harli
Materialforvalter: Raymond Michalsen
Materialforvalter: Per Mørk
Fysioterapeut: Kristoffer Torgersen
Lege: Dirk Clemens


NB! Vi søker etter frivillige skribenter og fotografer som kan dekke Get-kamper i alle arenaer bortsett fra i CC-amfi. Vi søker også etter frivillige til å skrive/ta bilder av øvrige norske/utenlandske ligaer (også bredden). Ta kontakt: thomas@hockeynorge.no.