En historisk hockeyaften nærmer seg

Victor Backman (Stjernen) og Graeme McCormack (Sparta) møtes under Winter Classic lørdag 21. januar. Foto: Thomas Granerød og Fredrik Hagen.

Førstkommende lørdag er hele hockey-Norges øyne rettet mot Fredrikstad stadion, og til det som blir en historisk begivenhet, med en helt spesiell atmosfære, nemlig Winter Classic 2017 – den første i Norge noensinne.

Et lokalderby får alltid mye oppmerksomhet i egen region. Denne gangen vil hockeyfans i hele landet følge med på det som skal skje i Østfold. Antagelig også de fleste mennesker med et snev av sportsinteresse.

Ny tilskuerrekord

Det er mye vi ikke vet om lørdagens hockeyderby mellom Stjernen og Sparta. Hvem vinner? Hvordan blir været? Men én ting vet vi med sikkerhet: Denne kampen knuser alle tilskuerrekorder i en ishockeykamp spilt på norsk jord, inklusive OL-finalen mellom Sverige og Canada i Håkons Hall i 1994 (9.245 tilskuere).

En uke før oppgjøret var det solgt over 11.000 billetter. Fotballstadionet til FFK tar 12.000. Salget går unna de siste dagene inn mot lørdagen, og det vil garantert bli fullsatt. I følge arrangøren er det solgt billetter til folk som kommer langveisfra ene og alene for å se kampen, enten vi snakker om Nord-Norge eller andre land i Europa. Det er vist billettinteresse fra alle kanter av landet, ikke kun Østfold.

I Sverige ble alle tilskuerrekorder slått i 2009, da vestlandsrivalene Frölunda og Färjestad møttes i en tilsvarende utendørskamp på mektige Nya Ullevi. Over 31.000 tilskuere så kampen i den bitende kulda og krystallklare kveldslufta. Nå får altså norsk ishockey muligheten til å oppleve den samme atmosfæren.

En kamp i en egen verden

Stjernen har hatt en god sesong hittil, mens rivalene 17 km lenger nord har trøblet en del, og ligger på en skuffende 8.plass. Alt det er glemt på lørdag. Denne kampen har ingenting med tabellplassering gjøre. Ei heller hva som har skjedd resten av sesongen. Dette blir noe helt egenartet. En egen verden, lukket inne bak fire store fotballtribuner, og et trøkk som ingen eliteseriekamp i ishockey kan sammenlignes med.

Show og old starskamp

Getligakampen mellom Stjernen og Sparta er selvsagt hovedproduktet, men det er mye mer som skal skje på lørdagen. Alex Rosen starter showet som konferansier kl.16, og deretter blir det kamp med gamle helter når Stjernen Old Stars og Sparta Old Stars barker sammen. Så blir det et åpningsshow før selve kampen begynner kl. 18.

For de som har lyst å ta en tur ned og kikke på forholdene tidlig lørdag morgen, skal A-lagene til Sparta og Stjernen gjennomføre trening på utendørsisen kl. 0830 (Sparta) og kl. 0930 (Stjernen).