– Et ærefullt oppdrag

I mai braker det løs med A-VM i Praha og Ostrava i Tsjekkia og våre gutter skal i aksjon. Men det er også flere nordmenn med i mesterskapet, en av de er linjedommer, Jon Kilian.

Mange legger merke til spillere under store mesterskap som VM og OL. Men det er andre som også må gjøre en god jobb ute på isen. En av de er norske, Jon Kilian som nå tar fatt på sitt fjerde A-VM som linjedommer.

– MAN BLIR LAGT MERKE TIL

De fleste legger merke til alle superstjernene som deltar i et VM, men det er så mye mer enn spillere som skal til for at mesterskap skal gå fint for seg.

Å være en kampleder på et så stort idrettsarrangement kan være krevende, men Jon Kilian ser frem i mot VM i Tsjekkia.

–  Det er naturligvis veldig gøy å bli tatt ut blandt så mange gode dommere i verden. Det viser at man har blitt lagt merke til, og at det internasjonale forbundet har tillit til at jeg kan dømme på det høyeste nivået, forteller Kilian.

Hockey-VM er noe av det største en spiller kan få oppleve i karrieren, det er det også for dommerne.

– Det er uten tvil et ærefullt oppdrag å dømme et A-VM, det er i tillegg en ære å få representere Norge.

VM FOR FJERDE GANG

I mai tar Jon Kilian fatt på sitt fjerde A-VM som linjedommer.

Jeg har dømt tre A-VM tidligere. Det var i Helsinki og Stockholm i 2012, Stockholm og Helsinki i 2013 og Minsk i 2014. Det blir igjen en ære å få være med i et VM, fortsetter Kilian.

FORBEREDER SEG MED SLUTTSPILL OG GOD TRENING

Før Kilian reiser ned til Tsjekkia er det en del forberedelser som må gjøres før man kan begynne å dømme et VM.
Masse trening og forhåpentligvis mange kamper er det som skal til for at Kilian kommer i toppform før mesterskapet i Tsjekkia.

– Forberedelsene mot VM blir først og fremst å dømme sluttspillet her hjemme, så kommer det forhåpentligvis en mulighet for noen privatlandskamper etter dette.

– Ellers blir det å trene slik at man er i toppform til man skal i aksjon i mai, sier Kilian.

NOE AV DET STØRSTE

Hockey VM er kanskje det nest største en hockeydommer får oppleve etter et OL, og Kilian gleder seg til mai.
– Det er ikke til å legge skjul på at det er stort å dømme et VM.

– Man dømmer verdens beste landslag sammen med de beste dommerne i verden. I tillegg får man gode og konstruktive tilbakemeldinger fra veiledere fra de største ligaene i verden, som man kan ta lærdom av.

– Helt klart en fantastisk opplevelse som man sent glemmer, avslutter Kilian.

VM i Tsjekkia starter 1. mai og varer til og med 17. mai i Praha og Ostrava og HockeyNorge.no vil selvsagt være på plass for å følge Kilian og de norske iskrigerne.