Et møte med helter

FOTO: Hans Petter Meisler
FOTO: Hans Petter Meisler

Denne første helgen i august har turen gått over grensa til Sverige. Nærmere bestemt til Röjsmohallen i Järpen.

Der har ny oppstartede Nidaros Hockey i kveld den 8.august møtt Peter Forsbergs Icebreakers. Et stjernespekket svensk lag bestående av flere tidligere og nåværende NHL-spillere.

Icebreakers prosjektet er et prosjekt som jobber for syke og handikappede barn. Ikke ulikt Hockey mot Kreft som vi kjenner fra Norge.

Prosjektet ble startet i 2002 av Peter Forsberg og Markus Näslund.

– Jeg trodde aldri at Icebreakers-prosjektet skulle bli så stort, vi har nå spilt hver sommer siden 2002. Og har i tillegg til spill i Sverige også brakt oss til Finland og Danmark så langt. Det er aldri vanskelig å få spillere til å stille opp, sier Peter Forsberg til SportsNorge.no|HockeyNorge.no og fortsetter;

– Victor Hedman (Tampa Bay Lightning) har jo knapt hatt sommerferie etter Stanley Cup Finalen, men han stiller opp her allikevel. Her kommer jo spillere tilreisende fra hele Sverige for å bidra. I tillegg stiller Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche), Oliver Ekman-Larsson (Arizona Coyotes), Anton Lander (Edmonton Oilers), Tobias Enstöm (Winnipeg Jets), Magnus Pääjärvi-Svensson (St. Louis Blues), Anders Lindbäck (Buffalo Sabres) og Jakob Markstöm (Vancouver Canucks) bidratt. Vi har fått utdelt mye penger og hjulpet utrolig mange barn, fortsetter Forsberg.

Kampen i Järpen skulle starte kl 18.00, men introduksjonen av stjernespillere tar tid. Over 3000 NHL kamper har disse spillerne til sammen, i tillegg til diverse OL og VM-medaljer. Videre ble det vakker sang på Jämtlandsk, så klokka viste nærmere 18:30 før pucken ble droppet.

FOTO: Hans Petter Meisler
FOTO: Hans Petter Meisler

SANNSYNLIGVIS FOR HALV MASKIN

Flere hadde nok ventet seg at Icebreakers skulle herje vilt med 2. divisjonslaget fra Trøndelag, å la det herske liten tvil om at flere av disse stjernene sannsynligvis spilte for halv maskin. For der Nidaros klumpet seg sammen for å kjempe om pucken, der trakk Icebreakers seg utover og skapte stort rom å spille i. Hurtig og flott samspill som gjorde at Nidaros mest ble springende imellom uten å henge med i spillet. Men Nidaros skal ha ros for at de aldri ga opp.

De klarte og komme til flere målsjanser uten at Anders Lindbäck i målet til Icebreakers lot seg lure.

Sebastian L’Heureux i Nidaros sitt mål måtte se hele tre pucker i nettet bak seg før den første perioden var historie. 1-0 ved Anton Leander fra Peter Forberg, 2-0 Gabriel Landeskog fra Victor Hedman. 3-0 kom kun 10 sekunder sendere signert samme duo.

FOTO: Hans Petter Meisler
FOTO: Hans Petter Meisler

NIDAROS KOM TILBAKE

I andre periode hang Nidaros langt mer med i spillet. De roet ned spillet sitt litt og begynte å spille mer puck.

Etter noen få minutter fikk de lurt inn en puck bak nevnte Lindbäck signert Pål Skarlo fra Inge Stokvik. Og jammen meg var det Nidaros som hentet ytterligere innpå til 3-2 etter meget pent samspill mellom målscorer Andreas Svedlund og pasningslegger Arnt Gullikstad.

Men nå syntes nok “Foppa” at Nidaros kom noe nære.

FOPPA-MAGI

Forsberg viste fram hvorfor han regnes som en av de største. Gjorde jobben selv og tredde pucken vakkert i nett-taket på nærmeste hjørne bak Nidaros sin nyinnbytta keeper Truls Herfjord. På scoringen til 5-2 ser man viktigheten av en god keeper som deltar i spillet. Anders Lindbäck stopper en puck bak målet, blir presset av en Nidarosspiller som blir lurt langt ute i pølsebua. Lindbäck spiller raskt pucken videre til Per Svartvadet som gir pucken til Anton Lander som på one touch spiller videre til Victor Hedman som setter pucken kontant i mål.

Her ser man uten tvil hvorfor disse spillerne har mange kamper i verdens beste liga. Andre periode ender 5-2.

NHL-STJERNENE VISTE FREM SINE FERDIGHETER

Det er lekende lett når NHL-stjernene viser fram sine ferdigheter, og man kan ikke forvente at spillere fra norsk 2. divisjon henger med på spillet når disse gutta begynner å leke seg. Selv om flere av Nidaros sine spillere har fartstid fra Get-ligaen er det milevis fra Get-nivå til NHL.

Oliver Ekman-Larsson øker raskt til 6-2 i starten på 3. periode med pass fra Niklas Sundström. Å få se noe av hva disse spillerne har å by på ute på isen er bedre en lørdagsgodisen for en ihuga hockeyfan.

FOTO: Hans Petter Meisler
FOTO: Hans Petter Meisler

TRØNDERE KAN OGSÅ SCORE VAKRE MÅL

Også utover i 3. periode må Nidaros berømmes for måten de fullførte kampen på. De ga aldri opp å kjempe, de jobbet med pasningsspillet og fikk greit betalt når de reduserte til 6-3 etter fint spill. Scoring av Eskild Andresen fra Mads Gullikstad og Pål Skarlo. Men også trøndergutter kan score vakre mål.

Nidaros sin fjerde scoring var et praktstykke signert Erlend Berg Johnsen fra Kristian Jordøy Blystad og Inge Stokvik.

Berg Johnsen setter pucken i nett-taket etter å ha lurt Vancouver Canucks-keeper Jakob Markström langt ute i pølsebua. Markström selv så ut til å la seg imponere av den.

IMPONERTE PUBLIKUM

De siste to tre minuttene skrudde Icebreakers opp tempoet og det tok ikke lang til før 7-4 var et faktum. Målscorer var Markus Näslund fra Peter Forsberg og Mattias Timander.

Selv etter scoringen fortsatte de å presse høyt, Victor Hedman trodde nok han skulle sette pucken enkelt i mål på en tversover pass fra Peter Forsberg. Pucken var nesten ferdig scoret, men der var Nidaros unge keeper Truls Herfjord med snapphansken. Ikke mindre et ett lite ran kan man kalle det, noe som også imponerte publikum til applaus.

Kampen i Röjsmohallen endte medseier 7-4 til Icebreakers.

Etter kampen tok SportsNorge.no|HockeyNorge.no seg en liten prat med Gabriel Landeskog og Peter Forsberg fra Icebrekers, samt at vi fikk noen kommentarer fra Nidaros Truls Herfjord og Erlend Berg Johnsen.

– RIKTIG MORO Å SPILLE HOCKEY MOT DEM

Første mann vi fikk prate med var Gabriel Landeskog, NHL’s yngste kaptein fra Colorado Avalanche.

På spørsmålet om han viste noe om Nidaros fra før og hvordan det var å spille mot dem, svarte Landeskog;

– Jeg har jo vært i Trondheim for et par år siden så jeg kjente til Rosenborgs sitt Getliga-lag og visste at de dessverre hadde gått konkurs i fjor – og at Nidaros nå har blitt det nye satsningslaget. Jeg kjenner jo noen av disse guttene fra før så det var riktig moro å møte de igjen for å spille hockey mot dem.

– Jeg synes det var en riktig morsom kamp å spille, og jeg er imponert over måten Nidaros fullførte kampen på. De var bra fightere og det en kamp med bra nivå.

Er du ikke redd for skader under en slik turné med Icebreakers som kan ødelegge for åpningen av NHL-sesongen ?

– Nei egentlig ikke, man må bare kjøre på. Det er jo nettopp hvis man går ut og er redd og forsiktig at skadene kommer.

Colorado har nettopp signert Andreas Martinsen fra Trondheim, hva synes du om det og hva vet du om han som spiller?

– Det skal bli kult å få en norrbagge på laget, svarer Landeskog kjapt.

– Jeg har hørt han er en hyggelig fyr og en riktig bra spiller med bra størrelse. Jeg har ikke fått møtt han enda. Men jeg skal oppsøke han på trainingcamp som starter i september og prate litt med han der.

Har det vært hyggelig å være hjemme i Sverige i sommer?

– Ja det har vært en lang og hyggelig sommer hjemme i Sverige. Det er lenge siden jeg har vært hjemme så lenge som i år, helt siden mai. Jeg har fått trent godt og er veldig godt forberedt til sesongen samtidig som jeg har fått tilbrakt til med familie og venner.

Vi avsluttet praten med å ønske Gabriel lykke til med sesongen i Colorado, og han er absolutt en meget hyggelig spiller å prate med. Det var en fornøyelse å slå av en prat med den unge kapteinen. Det er lett å skjønne hvorfor han han fått en slik rolle i ung alder.

LEGENDEN

Så gikk praten videre til mitt eget store forbildet, nemlig ingen ringere enn legenden Peter Forsberg. Jeg har selv fulgt Foppa siden OL på Lillehammer i 94. Og han er årsaken til at jeg er blitt NHL-fan. Så det var en litt smånervøs og starsrtucked journalist som slo av en prat.

Jeg spurte også Peter Forsberg om han hadde hørt noe om Nidaros før kampen og hva han syntes om å spille mot trønderne;

– Jeg synes det var en riktig morsom kamp å spille, jeg synes absolutt at Nidaros spilte en bra match. Det kan lett bli litt småstygt i slike kamper. Men her ble det bare spilt hockey. To lag som møttes for å ha det kult å spille en hockeymatch. Jeg merket også at gutta fra Nidaros var godt trente hockeyspillere, de hang med hele kampen og de var harde å møte mann mot mann.

Jeg spurte han om han savnet å spille i NHL?

– Jeg vil absolutt si at jeg har hatt noen fantastiske år i NHL, men nå savner jeg det ikke så mye. Nå når man har fått familie og barn er det godt å være hjemme på lørdags kveld, spise godis, drikke cola og se på film istedenfor å forberede seg til kamp. I tillegg merker jeg det jo også på kroppen.

Er det aktuelt å komme til Trondheim med Icebreakers til neste år?

– Ja det kan absolutt være ett alternativ det, dere må bare komme med en invitasjon så får vi se hva som skjer, smiler Forsberg lurt.

Det var riktig hyggelig å få møte sitt forbilde til en prat, og vi håper selvfølgelig å få se Foppa & Co. på trøndersk is neste sesong – og etter en prat med ledelsen i Nidaros er dette langt fra en umulighet.

– HELT GREIT NÅR DET VAR FORSBERG…

På tur ut av hallen fikk vi også sneket inn en kommentar fra Truls Herfjord og Erlend Berg Johnsen.

– Som målvakt er det aldri moro å slippe inn mål, men jeg synes nesten det var helt greit når det var Peter Forsberg, Victor Hedman, Oliver Ekman-Larssen og Markus Näslund, humrer unggutten muntert.

– Det er jo noe man bare drømmer om å få spille mot flere av sine forbilder, dette var bare moro, avslutter han.

Hvordan var det å score på en NHL-Keeper spurte jeg Erlend Berg Johnsen som sto for den største perlen av Nidaros sine scoringer.

– Det var utrolig deilig å se pucken treffe nettaket for å si det sånn, det er ikke ofte man får oppleve å ha en NHL-keeper i pølsebua. Men hele denne kampen har vært skikkelig morsom å spille, her møter vi jo spillere som vi selv har som forbilder, det er stort å få lov å spille mot dem.

Undertegnede vil også si at kjøreturen på 40 mil tur/ retur Trondheim absolutt var verdt det. Og det er liten tvil om at hockeyspillere en noen av de hyggeligste idrettsutøverne man møter. Selv de som har spilt eller spiller på verdens beste nivå har beina godt plantet på jorda og er riktig så hyggelige å prate med.

Icebreakers stilte opp for publikum både i Åre sentrum på formiddagen og i hallen i forbindelse med kampen i hallen. Ett flott opplegg for en flott sak. Også i år ble det et fint overskudd som kommer syke og handikappede barn til gode. Så da er det bare å håpe de er å se i Leangen Arena neste august.

Les mer om Icebreakers på Wikipedia

Følg også SportsNorge.no på facebook 🙂

fblogo