Favorittene til finalen

Linn Aakre jubler etter Vålerenga sitt første mål. Foto:Kenneth Myhre/kennethmyhre.no
Linn Aakre jubler etter Vålerenga sitt første mål. Foto:Kenneth Myhre/kennethmyhre.no

Stavanger og Vålerenga tok seg oppskriftsmessig videre fra sine NM semifinaler lørdag. Vålerenga hadde kontroll på sin naborival Jordal, mens Stavanger måtte ut i straffeslagkonkurranse for å beseire Sparta.

Stavanger fikk det tøft mot NM-laget Sparta slik som Vålerenga fikk det i fjor, selv om Sparta kun har vunnet en kamp i grunnspillet denne sesongen er de utvilsomt et lag å regne med i et NM sluttspill.

SLÅTT I SEMIFINALEN IFJOR

Senest i fjor fikk regjerende seriemester Vålerenga seg en vekker da de blei slått i semifinalen av Sparta, og østfoldingene holdt lenge hjemmefavorittene på pinebenken.

Det tok et smått frustrert Stavanger-lag nesten førti minutter å finne en åpning hos Sparta-målvakt Mathilde Nilsen. Med Lene Tendenes sin scoring var det nok mange som trudde at Stavanger nå hadde taket på kampen om finalebilletten, men østfoldingene som har fått med seg fult mannskap til turneringen hadde ingen planer om å legge seg ned mot seriemesterne.

STRAFFER

Emilie Kruse sørger for at lagene er like langt etter tre perioder, og kampen går til sudden death. Ingen av lagene makter å avgjøre kampen på de ti minuttene, og semifinalen må avgjøres på straffeslag.

Mathilde Nilsen og Ena Nystrøm holder målet rent på lagene sine første tre straffer, Marte Carlson går frem for å ta Sparta sin fjerde straffe men klarer ikke å lure pucken inn bak Ena Nystrøm.

Dermed kan veteranen Ingrid Renlie avgjøre kampen på Stavanger sitt fjerde forsøk, veteranen finner en åpning mellom beina til Mathilde Nilsen.

Etter 70 minutter og straffekonkurranse kan hjemmefavorittene slippe jubelen løs når finalebilletten var sikret.

Clarion Hotel Energy ditt hockey-hotell i Stavanger
Clarion Hotel Energy ditt hockey-hotell i Stavanger

OPPSKRIFTSMESSIG

I lørdagens andre semifinale var Vålerenga store favoritter i oppgjøret mot naborivalen Jordal, Linn Aakre sender Vålerenga oppskriftsmessig i ledelsen når hun kommer alene med Ida Due Sørensen i Jordal målet.

Da Ramona Wais dobler bare tretti sekunder senere kan det virke som at kampen er avgjort allerede tretten minutter ut i første perioden. Før Vålerenga sine to scoringer har Jordal allerede fått muligheten i to overtallsspill uten scoring, og heller ikke i periodens siste forsøk blir det mål for Jordal-jentene.

SLIPPES INN

I midtperioden prøver Vålerenga å spille mer kontrollert, men de lykkes kanskje ikke helt med den planen og Jordal slippes inn i kampen.

Med to nye forsøk i overtall er Jordal langt fra ferdige med denne semifinalen, men scoring hindrer Toini Nilsen i Vålerenga målet. Minuttet før den siste perioden får Jordal jentene lønn for den solide midtperioden, Sofie Fjellvang sin redusering gir Vålerenga noe å tenke på i den siste vanningspausen.

NÅDELØS

Vålerenga tar et par grep i pausen, og når de får muligheten i overtall bare fire minutter ut i den siste periodene er kaptein Rikke Tautra nådeløs når hun fyrer av et slagskudd fra blålinja.

Vålerenga sin 3-1 scoring tapper lufta ut av Jordal-ballongen, og med kun to rekker med til turneringen blir det tungt å hente opp Vålerenga sin ledelse. Vålerenga jentene tar dermed den siste plassen i søndagens finale, og lagene som ut ifra serien var forventet å møtes i finalen tar seg videre.

DRØMMEFINALE

Vil Vålerenga ta revansje for at seriegullet havnet i Stavanger, eller skal siddisene toppe klubbens første seriegull med klubbens første kongepokal?

I videovinduet nedenfor kan dere se HockeyNorge sitt NM studio fra Stavanger, der spillere og trenere ser tilbake på lørdagens kamper og frem mot søndagens avslutning på NM. Stavanger var dessverre ikke tilgjengelig for kommentarer denne lørdagskvelden på Clarion Hotel Energy.

NM-finalen kan du høre direkte på klanenswebradio fra klokken 15:25, med HockeyNorge.NO sin egen Ole Marius Vestheim som gjestekommentator.

[tweetthis]Favorittene til finalen[/tweetthis]