Håpet om kvartfinale brast…

Henrik Haukeland leverte en strålende kamp mot Canada – og kan ikke lastes for noen av målene. Han forhindret snarere et langt større tap. Foto: Fredrik Hagen | HockeyNorge.no | SportsNorge.media | Hagenfoto.no

(VM Paris) Det var vel for mye forlangt å forvente poeng mot den regjerende verdensmesteren, men hadde vi styrt unna utvisninger kunne mye ha gått annerledes. Nå er Norge sjanseløse på den siste kvartfinaleplassen.

Canada – Norge 5-0 (2-0,2-0,1-0) | Skudd: 48-10 (21-8,19-2,8-0)
15.05.17 | VM Gr. B | AccorHotels Arena, Paris | 5093 tilskuere

Samarbeidspartnere VM 2017:

Alle VM-saker | Bildegallerier

Norge startet med Henrik Haukeland i mål, i en kamp vi måtte hente poeng for å kunne ha en mulighet for å nå en kvartfinale. Men med tap i ordinær tid for Canada er vi ikke med blant de fire beste lagene i gruppa selv med seier i den siste kampen mot Hviterussland. Norge kan maksimalt oppnå 11 poeng, det samme som Finland har med én kamp igjen (mot Canada) – og Finland er bedre enn Norge på innbyrdes oppgjør.

HEKTISK START

Den regjerende verdensmesteren startet som forventet godt og kunne fort ha tatt en tidlig ledelse da Johannes Johannesen hektet Ryan O’Reilly og straffeslag ble idømt. Alene mot Haukeland skjøte O’Reilly til side for mål – og Norge var heldige som slapp en tidlig scoring bakover etter kun 1:52 spilt.

Canada viste nå muskler, men hadde ikke marginene med seg. Matt Duchene sendte et backhandskudd alene mot Haukeland og over i god posisjon to minutter senere – og Josh Morrissey skjøt utenfor for åpent mål i det påfølgende angrepet.

Wayne Simmonds fikk også en annulert scoring etter 4:49 spilt. Med andre ord, det var rimelig hektisk for Norge i starten av denne skjebnekampen. Ting roet seg dog noe da Canada pådro seg en tominutter på tiden 5:34 – og Norge holdt Canada til 7-7 i skudd midtveis i perioden.

Med syv minutter igjen av den første perioden leverte Haukeland en «kanonredning» på forsøket til Mark Scheifele, og vår sindige og meget dyktige sisteskanse holdt Norge inne i kampen.

TO UTVISNINGER, TO BAKLENGS

Haukeland fortsatte storspillet da Mathis Olimb måtte sone for en cross-checking på tiden 16:05, men til og med Haukeland måtte kapitulere for stormaktens kanonader 17 sekunder innen vi ble fulltallige. Brayden Schenn var spilleren som satte Canadas første scoring denne ettermiddagen.

Mathis Olimb pådro seg nok en utvisning, denne gang for «holding» 1:48 før periodeslutt – og 30 sekunder senere doblet Canada sin ledelse ved nyankommende Colton Parayko. Nå virket det kjørt for Norge, som faktisk tidvis var ganske så jevne med Canada i spill fem mot fem. Canada vant skuddene med 21-8 – og avsluttet perioden med å få Simmonds utvist.

(Saken fortsetter under bildet)

Colton Parayko scoret to mot Norge. Foto: Fredrik Hagen | HockeyNorge.no | SportsNorge.media | Hagenfoto.no

GIKK UT I HUNDRE

Vi kjenner den norske mentaliteten godt etter en fantastisk innsats under hele dette mesterskapet – og Norge tok fatt på midtperioden med 1:28 minutter i overtall, gikk ut i hundre, men scoringen uteble dessverre.

Canada kom seg kjapt tilbake i angrepsposisjon, men Haukeland var stadig i veien for flere canadiske scoringer, enn så lenge. Storveis kamp av 22-åringen fra Fredrikstad.

TO KJAPPE

Med 5:13 igjen å spille av midtperioden glapp Haukeland for første gang i oppgjøret, skuddet til Claude Giroux gikk «igjennom» målvakten, men en årvåken Daniel Sørvik reddet pucken på målstreken.

Kun 10 sekunder senere skiftet skuddet fra Mike Matheson totalt retning via Mathias Trettenes – og en sjanseløs Haukeland kunne lite gjøre da Scheifele fikset 3-0.

Nå var Norge ute å kjøre – og i nytt canadisk overtall på tiden 38:14 smalt Parayko inn sitt andre mål på en dekket Haukeland. Canada vant skuddene i denne midtperioden med 19-2.

FJERDE OVERTALLSSCORING

Det var lite som foregikk i starten på den siste perioden, Steffen Søberg fikk komme innpå i snaue tre minutter på grunn av utstyrsproblemer for Haukeland, så fikk Norge sitt fjerde overtall på tiden 53:40, ett skudd på mål, men uten tellende resultat.

I stedet skulle Canada få sette sin fjerde scoring i overtall på tiden 57:20 ved Ryan O’Reilly, spilleren som brant straffeslaget i starten av oppgjøret.

Norge ble sjanseløse mot Canada, men det er uten tvil utvisninger som må ta hovedskylden for tapet.

Sjekk VM-stats hos IIHF her

Kampfakta:

Norges beste:

*** Henrik Haukeland
** Alexander Bonsaksen
* Henrik Ødegaard

Canada – Norge 5-0 (2-0,2-0,1-0)
15.05.17 | VM Gr. B
AccorHotels Arena, Paris | 5093 tilskuere

Skudd: 48-10 (21-8,19-2,8-0)

Målvakt Canada: Chad Johnson 10/10 100%
Målvakt Norge: Henrik Haukeland 43/48 89,58%

Mål 1. per.: 1-0 PP1 (17:48) Brayden Schenn (Wayne Simmonds), 2-0 PP1 (18:42) Colton Parayko (Nathan MacKinnon, Ryan O’Reilly).

Mål 2. per.: 3-0 (34:57) Mark Scheifele (Mike Matheson, Jeff Skinner), 4-0 PP1 (38:14) Colton Parayko (Nathan MacKinnon, Mitch Marner).

Mål 3. per.: 5-0 PP1 (57:20) Ryan O’Reilly (Mark Scheifele, Nathan MacKinnon).

Utv.: Canada 4×2 min. Norge 5×2 min.

Sjekk VM-stats hos IIHF her

Norges innledende kamper (gruppe B):

06. mai 20:15 Norge – Frankrike 3-2
07. mai 20:15 Norge – Sveits 0-3
09. mai 16:15 Slovenia – Norge 1-5
11. mai 16:15 Tsjekkia – Norge 1-0 OT
13. mai 12:15 Norge – Finland 2-3 OT
15. mai 16:15 Canada – Norge 5-0
16. mai 12:15 Hviterussland – Norge

Norges VM-tropp:

Målvakter (3)
Lars Haugen, Färjestad (SWE)
Henrik Haukeland, Leksand (SWE)
Steffen Søberg, Vålerenga

Backer (8)
Jonas Holøs, Färjestad (SWE)
Johannes Johannesen, Frölunda (SWE)
Erlend Lesund, Mora (SWE)
Mattias Nørstebø, Frölunda (SWE)
Dennis Sveum, Stavanger
Daniel Sørvik, HC Litvinov (CZE)
Henrik Ødegaard, Frisk
Alexander Bonsaksen, Tappara (FIN)

Løpere (14)
Anders Bastiansen, Frisk
Kristian Forsberg, Stavanger
Jørgen Karterud, Linköping (SWE)
Sondre Olden, Leksand (SWE)
Ken André Olimb, Linköping (SWE)
Mathis Olimb, Linköping (SWE)
Mats Rosseli Olsen, Frölunda (SWE)
Thomas Valkvæ Olsen, Bofors (SWE)
Alexander Reichenberg, Storhamar
Niklas Roest, Sparta Sarpsborg
Patrick Thoresen, Zürich (SUI)
Mathias Trettenes, Almtuna (SWE)
Martin Røymark, Tappara (FIN)
Andreas Martinsen, Montreal Canadiens (NHL)