Hva tenker spillerne om slåssing i norsk hockey

 
Vi har alle sett det før, spillere i NHL som kaster hanskene og går inn i en fight. Det skjer fra tid til annen i Norge også, men ikke i nærheten like ofte. (Bildet: Peter Messa og Markus Karlsson).

Den siste tiden har det foregått en debatt i media om slåssing i Norsk Hockey. Vålerenga trener Espen Knutsen er blant de som mener slåssing burde bli mer «lovlig» på norske baner. Men hva mener egentlig spillerne selv angående temaet.
 
Det er tross alt spillerne som er ute på banen og det er de som gjør jobben. Det har blitt argumentert med at slåssing kan bidra til å bli kvitt stygt spill. Men at det også sender ut feil signaler til yngre spillere og at det ikke har noe med hockeysporten og gjøre.
 
Vålerengas landslagsving Jonas Oppøyen er på ganske lik linje som sin trener.
 
– Jeg syntes slåssing burde bli mer akseptabelt, og reglen med at man får 3 kampers karantene bare for og kaste hanskene burde bli borte, sa Oppøyen og fulgte opp med -personlig mener jeg det holder med resten av kampen for en fight, eventuelt bare 2+2 hvis fighten er ren. 
Bildet: Jonas Oppøyen etter en kamp han ble kåret til VIF’s beste spiller – prisutdeler er Jan Tore Kjær.
 
Storhamars Martin Blakseth Huse mener også at reglene i dagen hockey er for strenge.
 
– Sånn som det er nå, syntes jeg det er for strengt, med lange karantener når noen slåss. Noen ganger er det sånn at man må stå opp for seg selv eller en lagkompis.
 
Når det gjelder spillernes sikkerhet under slåsskamper, er det ingen Hockey Norge har snakket med som er bekymret. 
 
Frisk Askers Christian Thinn sier følgende; 
 
– Jeg er ikke redd for spillernes sikkerhet, det blir veldig sjeldent skader ut av en slåsskamp på isen.
Bildet: Christian Thinn, FOTO: Espen Hildrup
 
Oppøyen mener også at slåssing kan være med på bli kvitt stygt spill. 
 
– Jeg mener at hvis slåssing blir mer akseptabelt, så vil det kunne bidra til og luke bort flere av de stygge taklingene, som ofte er grunnen til skader.
 
Blakseth Huse mener det er viktige at slåsskampene kommer etter riktig situasjoner på isen. 
 
– Skulle det bli lov å ta en fight, kan det ikke bli sånn at vi slåss i hytt og pine og overfaller hverandre, men fightene må skje på riktige premisser.
 
Han mener også det er viktig at media skjønner hva som skjer hvis det skal bli lovelig. 
 
– Det er jo ofte sånn at media fokuserer på feil ting når dem skriver noe om hockey. De skriver som regel om de få gangene det skjer noe ufint, i stedet for å fokusere på alt det positive som skjer rundt hockey.
Bildet: Martin Blakseth Huse

 
Oppyøen er av samme oppfatning som Blakseth Huse.
 
– Jeg tror at mediavinklingen må forandres når det gjelder synet på en slåsskamp. En slåsskamp er sjeldent feig eller stygg, for som alle vet, må det to spillere til.  
 
Ut i fra disse kommentarene, virker det som om spillerne selv mener reglene er for strenge når det gjelder det og kaste hanskene. Kanskje ikke 3 kampers karantene er veien å gå, men heller vise de ut resten av kampen.
 
Bjørn Erevik var inne på det i TV2 sin hockeysending. Han poengterte at Morten Ask sin albue tackling heller burde være tre kampers karantene en slåsskampen mellom Logan Stephenson og Tommy Kristiansen i fjor.
 
Kanskje vi burde bli mer åpne for slåssing i Norsk Hockey, eller fungerer de reglene og den måten vi har det på i dag godt nok? 
Kanskje på tide med en enda større debatt.
 
Jan André Aasland