Har dere noen gang stilt dere det spørsmålet?

Vel, det har jeg. Et utallig mange ganger egentlig. Jeg har til tider omtrent revet av meg håret fordi jeg er redd for at de ikke spiser nok. Med det aktivitetsnivået de holder, må også inntaket av mat være rett tenker jeg.

Det er ikke til å stikke under en stol at mat og drikke er en viktig kilde til optimal trening. Det ligger derfor mye i ordtaket «uten mat og drikke, duger helten ikke». Uten passende mengde næring, vil ikke kroppen holde tiden ut og en vil kanskje føle seg slapp og motløs.

Dessverre kan man kan i tillegg pådra seg mye sykdom og kanskje også skader.

Trening, hvile, søvn og mat er en evig runddans og uten den ene eller andre byggeklossen, vil det til slutt kollapse.

Jeg som mamma vil jo gjerne lære barna mine å stå på egne bein på kjøkkenet, og det har blitt viktig for meg å lære de at mat ikke er en fiende. Men hvilken fremgangsmåte skal man bruke tenker du kanskje?

Før trening
For å ha et godt utgangspunkt til trening og prestasjon, er det lurt å fylle opp karbohydrater og vannlagrene.

Det kan også være lurt med litt proteiner.

Før en morgentrening eller kamp pleier jeg å gi mine hockeygutter en stor porsjon med havregrynsgrøt, eller müsli med melk. De velger også fra tid til annen grove brødskiver med diverse pålegg. Hvis trening eller kamp er på ettermiddag eller kveld, spiser de normal mettende norsk husmannskost.
Nøkkelen er å holde mage og sinn fornøyd gjennom hele dagen.

Foto: Alvimann | Morguefile.com

Under/etter trening
Med seg i sekken på vei til trening eller kamp har de smoothie lagd av diverse frukter og bær, gjerne med ingefær i og søta med litt honning. De har også med seg en new energi/sportsbar, sjokomelk og en banan.

Andre frukter kan også benyttes. De kan ha med seg grove ostebriks, en bygggrynsyoughurt eller grove tortillawraps med diverse pålegg (her er det bare fantasien som stopper. Roastbiff, røkt laks, ost og skinke for eksempel).

Musklene trenger næring og væskebalansen må opprettholdes også under økten. Når man trener terper en på glykogenlagrene eller energilagrene om man vil, og det er derfor anbefalt å innta et lite karbohydratmåltid raskt under eller etter trening. Det er i denne perioden kroppen er mest mottakelig for karbohydrater.

Vann som tørstedrikk er meget viktig!!

Å være hydrert kan være alfa omega i mange sammenhenger og gode drikkerutiner bør opparbeides i tidlig alder.

Sjokomelk eller vanlig melk er fint å få i seg etter en treningsøkt. Dette vil påvirke væskeopptaket i kroppen og hjelpe kroppen å hydrere seg igjen. Melk har i tillegg proteiner i seg, som hjelper musklene å bygge seg opp igjen etter fysisk aktivitet.

For å kunne holde en stor mengde treningstimer i løpet av en uke, må man spise nok og riktig mat, sove og drikke tilstrekkelig. Overholder man dette, kan treningsbelastningen økes og man kan slippe unna overtrening, skader og sykdom.

Kroppen er en fantastisk maskin, dersom vi lærer oss å bruke den, lytte til den og spille på lag med den.

Legger ved et lite eksempel på hvor god trening ishockey er, som fikk meg til å sperre opp øynene og virkelig forstå at gutta måtte fôres godt:)

Min eldste gutt lånte pulsklokken min under en trening i fjor våres. Han er riktignok en stor kar på 185cm og 85 kg, men allikevel lurte jeg på om klokka viste rett. 45 minutter aktiv trening ga en gjennomsnittspuls på 163, og antall kalorier brent var 987. Det forteller mye om intensiteten en ishockeyspiller har når han er på is og at mat vil påvirke barnas prestasjoner.

Foto: Alvimann | Morguefile.com