Intervju med Backstrom og Morozov.

Hockeynorge.no har vært i kontakt over telefon med svensken Nicklas Backstrom og en av Russland`s beste spillere Alexei Morozov.

Nicklas Backstrom.

 

 

– Nicklas, du har spilt i NHL i noen sesonger nå, spilt i Sverige og har mye å sammenligne i mellom. Hva er de største forskjellene på alle de 3 ligaene, og hva overrasket deg mest i KHL?

– Det er veldig vanskelig å sette ord på det. Man tenker ikke over de forskjellene, bare går utpå der og gjør jobben. Ishockey er like tøft uansett hvor man spiller, og har jo samme regler, så jeg syns ikke det er noen forskjeller (ler). Men det som overrasket meg mest i KHL er to ting – hvor bra organisert ting er og hvor stort hjerte folk har for ishockey. Alle tar oss imot (utlendinger) på en fantastisk måte, som ingen annet land har gjort før. Veldig åpne og hyggelige mennesker. 

 

– Når du spiller i NHL, følger dere med på hva som skjer i de andre seriene, og hva hadde du hørt om KHL og hva var dine forventninger?

– Jeg kjenner jo noen spillere i forskjellige ligaer, så vet hvordan det går med de. Når det gjelder KHL så viste jeg det var en bra liga. Og når jeg kom hit under lockout, likte jeg alt med en gang. Moskva er en fantastisk by.

 

– Var Alexander Ovechkin en av hovedgrunnene til at du og agenten din valgte Dynamo Moskva? 

– Det var en bonus. Så klart er det enklere å komme til et lag hvor man kjenner noen, og har spilt sammen med før. Men alt bare falt på plass, og jeg ville komme i gang så fort som mulig. Dynamo er en stor klubb, og jeg trives. 

 

– Du plukker mange poeng, spiller godt og har blitt en publikumselsker i Moskva. Men du vil tilbake til Washington så fort som mulig? 

– Akkurat nå fokuserer jeg på arbeidsoppgavene mine her, og om jeg må så spille ferdig sesongen her i Dynamo, så gjør jeg det uten noen bekymringer. Alle er så lei den lockout-praten, det skaper kun negativitet. NHL er en fantastisk liga, men håper ikke toppene i KHL lærer ordet lockout. Da blir ligaen her kun enda sterkere og bedre gjennom årene tror jeg.

 

– Hva mener du er Dynamo sin sterkeste side i dag? 

– Jeg er ikke i posisjon til å si noe om det, DE får heller vurdere meg. Jeg synes vi har et kjempe bra mannskap som kan nå langt. Alle i laget ønsker og jobber for det.

 

– Hva liker du mest av små og store baner? Hva er fordel deg?

– Vet egentlig ikke. Tror kanskje store baner er mer fordel min spillestil, men jeg har ingen problemer å tilpasse meg begge. Hadde vært spennende om KHL også gikk til mindre baner etterhvert.

 

 

 

  Alexei Morozov.

Alexei Morozov ble kanskje kjent for det norske publikum gjennom VM-spill. I mange år har Morozov vært en av de beste spillerne for landslaget. Morozov var på landslaget til Russland da de tok sølv i 1998 i Nagano, og ble verdensmester i 2008 og 2009. Alexei har spilt i Pittsburg Penguins i 7 sesonger fra 1997 til 2004. Etter comebacket til Russisk liga i 2004 og til i dag har han spilt for Akbars. Dette er en person som spiller med hjerte og er en ekte lagspiller, og en mann som mange ser opp til. Morozov er an av Russland`s største idrettshelter og som har mye respekt og autoritet. Alexei er en av mest-scorende spillere gjennom tidene i hjemmelige ligaer i Russland. Vi har fått æren av å prate med han og stille noen spørsmål.

 

 – Alexei, dette er en meget spesiell sesong for KHL, og den viktigste så langt med tanke på utvikling. Du selv har spilt i NHL, og hva kan du si Russland og spillerne i din liga kan lære av NHL og importene som kommer hit nå?

– Ligaen er jo bare 5 år gammel, så klart har den lang vei å gå for å kunne være den beste i verden og kunne måle seg på lik linje med NHL. Synes fortsatt at vi har alt til rette her, og vi utvikler oss alle sammen fra måned til måned. Den impulsen som alle får nå ved å kunne ha mange av de beste spillerne i verden til disposisjon, er meget meget positiv. De unge spillerne kan spille med og mot de tøffeste og beste og trekke til seg enormt mye kunnskap både på og utenfor banen. Publikum får en bra bonus ved å kunne følge heltene sine fra tribunen, og ikke tv-skjermen. I tillegg øker interessen fra utlandet, og vi skaper mange relasjoner ved at de følger oss fra dag til dag. 

 

– Du har vunnet det meste det går ann å vinne i en hockeykarriere, men sesongen i år hadde vært meget spesiell å vinne i for deg og Akbars?

– Motivasjonen min og lagkameratene mine sin er like høy i år som i alle årene før. Som hockeyspiller vil man alltid vinne mer og være best. Det er som i poker, du stopper aldri når det går bra, du vil vinne mer. Og om det går dårlig, vil du vinne tilbake ditt og kjøre på videre uansett.

 

– Hvordan ser du på sjansene til Akbars i år? Det er mange lag som har satt seg et mål- å vinne Gagarin Cup.

– Vi har den fordelen ved at vi har mange spillere som har vært med på dette mange ganger før. Da mener jeg playoff. Det sitter i veggene i garderoben i Kazan. Vi har en knalltropp i år, og ønsker å løfte trofeet til våren. Vet vi blir sterkere å sterkere når sesongen bikker nyttår. 

 

– SKA St Petersburg har uttalt at de vil hente Sidney Crosby, sparker treneren, henter alt og alle. Tror du de kommer til finalen i år og møter dere? 

– Jeg vet ikke hva de har uttalt seg om eller ikke. Men alle vi vet at de er ikke som alle andre. Alle vil slå SKA. Syns valgene de tar ikke er så smarte. Men forstå meg riktig, jeg vil ikke kritisere de. Mulig de har rett til slutt og når toppen. Bare jeg personlig holder meg til en annen filosofi.

 

– Jeg antar at du har en drøm, som mange andre på landslaget har – å vinne OL i 2014 på hjemmeis. 

– Ja, det er en drøm som vi alle jobber mot for å gjøre om til realitet. Vi har fantastisk tropp, vi har unggutter som slår igjennom år etter år. Russisk hockey har lys fremtid i mange mange år fremover. Men OL-gull i 2014 er en drøm for hele nasjonen. Om jeg blir tatt ut i den troppen som kommer til å spille OL, så kommer jeg til å ofre livet mitt og litt til, for å ta det gullet.

 

– Så du tar ikke for gitt at du er en av «faste» i landslagstroppen?

– Man skal ikke ta noe for gitt her i livet. Ikke bare i ishockey, men i hverdagen generelt. Hva jeg eller andre har gjort før spiller ingen rolle. Det er nå og det som skjer fremover som gjelder. Alle må overbevise på det sterkeste om at de fortjener en landslagsplass. Det gjelder ikke bare en OL-tropp på hjemmeis. Det gjelder hver eneste turnering. Ishockey er sport NR 1 i Russland, og da er du nødt til å være den beste av de beste for å fortjene en plass blant de som bærer flagget på brystet.

 

– Du var ikke med under VM i 2012 grunn en skade. Men du fulgte sikkert med, og hva synes du om det norske landslaget?

– Så klart fulgte jeg med. Det var kjedelig å ikke være med å vinne VM. Russland spilte fantastisk, og seieren for meg betyr like mye selv om jeg ikke bidro. Når det gjelder Norge, så er jeg mektig imponert. Mange har en del å lære av dem. De spiller med stort hjerte og har mange gode spillere. Jeg håper det er et lag som har kommet for å bli i verdenstoppen.