23. august 2019
Bredde

Ishockey som sport…

Foto: Linda Marie Alakoski

LES OGSÅ: Veien til målvakt…

– Hva tenker du når du hører «ishockey»?

Jeg tenkte umiddelbart på slåssing for fire år siden og sønnene mine fikk servert ord som bøllesport, en latterlig idrett og unyttig bruk av tid. Mytene rundt denne sporten står absolutt sterkt og mange har en formening om hvorfor man ikke bør oppfordre til å være en del av slik gruppering. Jeg skal innrømme at jeg falt godt innenfor denne prosentandelen.

Er det denne holdningen som gjør at ishockey faller i kategorien uinteressant blant nordmenn? Men hvorfor er det på verdensbasis så folkelig? For det er folkelig det er, i de store ishockeynasjonene, der hele familien går på kamp en lørdagsettermiddag. Er vi virkelig så ensporede at det er kun fotball og langrenn som gjelder?

Visste dere at:

* Ishockey ble oppfunnet i Canada i 1850 og at det har vært en olympisk gren siden 1920.
*Suspen kom i 1879, mens det ikke ble påbudt med hjelm før i 1979.
*NHL ble grunnlagt i november i 1917.
*Den offisielle pucken er 3 inches(7,62cm) i diameter og 1 inch(2,54cm) tykk.
*Frank Zamboni er mannen bak ismaskinen (Zamboni på engelsk), og den ble oppfunnet i 1949.

…MED ISHOCKEY PÅ EN GOD ANDREPLASS

Foto: Linda Marie Alakoski

Jeg leste en artikkel om hvilke idretter som er betydeligst krevende, tror den var gjort av kanalen ESPN for noen år tilbake. De hadde tatt utgangspunkt i ulike faktorer hvor de ga idrettene poeng. Det gikk blant annet ut på utholdenhet, fleksibilitet, styrke, smidighet, fysikk, hurtighet, og koordinasjon. Boksing gikk seirende ut av denne studien med ishockey på en god andreplass. Ut i fra dette stemmer antakelig ikke myten overens med virkeligheten. For hvis det virkelig var den bøllesporten myten tilsier, burde idretten ikke ha falt igjennom denne studien til ESPN.

LAGSPILL AV YPPERSTE KLASSE

Den kjente norske idrettslegen Paul Lereim (overlege ved Sophies Minde, og professor i ortopedi) beretter at hockey er en velegnet sport for barn og ungdom. Koordinasjon og balanse trenes fordi de ulike kroppsdelene må samarbeide. Man trener oppfattelsen av sansene som utføres i handling, enten ved at målvakt løfter blokkhansken i automatikk eller at spilleren skyter pucken når den berører kølle. Utholdenheten kommer omtrent vederlagsfritt fordi store deler av kroppen er i bevegelse når man spiller ishockey og beveger seg på skøyter. Sosial intelligens og samspill står i høysetet nettopp fordi det er et lagspill av ypperste klasse. I tillegg til alt dette er det moro!!

De som fortsatt mener at det er unødvendig å sende barnet inn i en ishall bør få vite at ishockey er den av idrettene som har minst skader registrert. Dette er selvfølgelig på grunn alt utstyret barna benytter, samt et strengt regelverk som beskytter utøverne.

Foto: Linda Marie Alakoski

«TRE ÅR AV LIVET MITT»

Jeg har brukt tre år av livet mitt til å bli kjent med sporten og jeg kan med hånden på hjerte si at jeg er evig takknemlig for at det ble akkurat her de slo seg til ro. Ishockeyen har lært gutta mine at man kommer lengre om man samarbeider, og hvis de vil oppnå noe må de jobbe for det. De har lært at man er ansvarlig for egne handlinger, og at de valgene de tar vil påvirke hele laget/mennesker rundt seg. De har gjennom hockey forstått at det har større betydning at laget oppnår målet, enn at de som individ lykkes. Noe jeg tror er viktig å ha med seg i bagasjen ut i det virkelige livet – et medmenneske.

MESTRINGSFØLELSE

Foto: Linda Marie Alakoski

Man opplever opptil flere mestringsfølelser i løpet av en økt på isen, til sammenligning med for eksempel fotball. Løping er en naturlig del av mønstret vårt, noe skøytegåing ikke er. Må nevne et eksempel fra en skøyteskole hvor det var ei lita jente på besøk. Hun hadde fått lapp fra den lokale ishockeyklubben at det snart var oppstart og hun erklærte til mor at DETTE skulle hun starte med.

Hun kom stolt og blid med nye skøyter og hjelm, og ble skyssa ut på isen. Der lå hun paddeflat og «svømte», men etter noen minutter kom hun seg opp på knærne. Ytterligere noen minutter senere sto hun oppreist. Denne jenta var fire år og følte en mestring ut av en annen verden. I dag er hun en del av de aldersbestemte lagene og er i den mening at hockey er sporten for henne. Det er dette som er premien for oss som jobber dugnad for å holde hjulene i gang i klubben vi tilhører. For vi føler også denne mestringen til barna, med tårer i øynene står vi der og ser den intense gleden de besitter. Vi ledsager dem igjennom skøyteskolen, opp til hockeyskolen og videre opp til et lag, før de tilslutt entrer ut i hockeyverden med følgelig ferdigheter kun en mester verdig.

HVORDAN SE FORSKJELL PÅ…

Som jeg har nevnt i en tidligere artikkel, er jeg av den forståelsen at det er forskjell på de som skyter pucken og de som blokkerer den. Når jeg nå har veiledet dere igjennom fordelene ved ishockey som aktivitet, lurer jeg på om dere vet hvordan vi kan se forskjell på en utespiller og en målvakt?

– Dessverre gjør man nok ikke det, med mindre de attesterer fra første sekund at de vil stå i mål. Å huke tak i måtelig mengde barn er i seg selv vanskelig, og siden de innledningsvis er få, vil det være enda hardere å få inn akkurat den ene som vil være målvakt i kullet. Bare for å sette ting litt i perspektiv så finnes det 2475 ishaller i Canada, 327 ishaller i Sverige, og det er 240 av dem i Finland. I Norge har vi 43. Sier seg selv at vi ikke klarer å skape det mangfoldet av spillere vi kanskje kunne tenkt oss.

Min anbefaling er å sende ditt barn av gårde på skøyteskole, jeg er ganske sikker på at de vil finne en stor porsjon glede i tiden de tilbringer på isen. Om de ikke fortsetter opp til på hockeyskolen, så vil dere som familie kanskje tilbringe mer tid med skøyter på beina i fremtiden. Bare det er jo en fryd i seg selv!

Foto: Linda Marie Alakoski

Related posts

Er egeninteressen årsaken til flukten?

Haakan Olofsson

Emil's utrolige hockeysommer…

Thomas Granerød

Respektabel snuoperasjon

Finn Eriksen

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Godta Les Mer

Privacy & Cookies Policy