Jacob Berglund sendte Storhamar til NM-finale

Jacob Berglund ble den store helten i CC-Amfi da han sendte Storhamar til NM-finale. Arkivfoto: Fredrik Hagen | Hagenfoto.no

Storhamar og Frisk Asker møttes til kamp nummer fem i semifinaleoppgjøret fredag kveld. Storhamar ville med seier bli klare for finale, og dermed nabooppgjør mot Lillehammer. Frisk Asker på sin side var helt avhengig av seier, ellers ville det bety tidlig sommerferie for Asker-laget.

Bortelaget fikk en mulighet til å spille i overtall etter drøyt tre minutters spill. Akkurat i samme sekund som hjemmelaget ble fulltallige klarte Frisk Asker og overliste Oskar Östlund. Nick Pageau skyter et skudd som Mikkel Christiansen styrer forbi en utspilt Storhamar-keeper.

Drøye minuttet senere blir Frisk Asker tildelt straffeslag. Anders Bastiansen klarte imidlertid ikke å overliste Östlund ved den anledningen.

Da Oskar Nilsson måtte sette seg i utvisningsboksen i to minutter var det duket for utligning. Med bare tre sekunder igjen av utvisningen fikk Joakim Jensen æren av å omsette pasningen fra Josh Nicholls forbi Nicklas Dahlberg.

Drøye minuttet senere var kampen snudd. Lars Erik Hesbråten får en herlig pasning fra Eirik Skadsdammen, og setter enkelt inn hjemmelagets andre scoring for kvelden. Flere scoringer ble det ikke i en jevn første periode, men perioden sett under ett, en fortjent ledelse til Storhamar.

I andre periode fikk Storhamar tidlig muligheten til å spille med en mann mer etter at Anders Bastiansen pådro seg en utvisning. Denne gangen klarte de ikke å utnytte den fordelen til å øke ledelsen. Til tross for det var det hjemmelaget som førte kampen, og gjestene slet med å komme til sjanser foran Oskar Östlund.

Det var stort sett spill mot ett mål i andre periode, men scoringer ble det ikke i den perioden, som ble et lite antiklimaks etter en forrykende første periode.

I tredje periode var det ventet at Frisk Asker ville satse litt mer framover for å få utligningen. Det var likevel Storhamar som kom best i gang, og skapte noen farligheter foran Nicklas Dahlberg.

Etter halvspilt periode måtte bortelagets Petter Kristiansen sette seg i utvisningsboksen i to minutter etter å ha trippet Kodie Curran.

Bortsett fra et par halvsjanser skapte ikke Storhamar store farligheter foran Dahlberg i Frisk Asker-målet. Mot slutten handlet det bare om å forsvare ledelsen for Storhamar, som slo mye icing.

Med drøyt tre minutter igjen straffet den taktikken seg. Magnus Geheb dundrer inn utligningen til 2-2 forbi Oskar Östlund. Da åpnet kampen seg opp, og Victor Svensson var uhyggelig nære ved å sette inn 3-2 til hjemmelaget, men bortelaget fikk rensket bort pucken før den krysset målstreken.

Dermed var det duket for spilleforlengelse for å få en avgjørelse.

Storhamar tok føringen i spilleforlengelsen, men gjestene var også farlig frampå foran Oskar Östlund. Frisk vant flere dropper på rad i hjemmelagets sone, og kom til gode avslutningsmuligheter. Kampen bølget fram og tilbake, og Martin Rønnild fikk en gyllen mulighet til å sende laget sitt til NM-finale mot Lillehammer da han fikk servert pucken i god posisjon, men Nicklas Dahlberg gikk seirende ut av den duellen.

Frisk Asker virket hvassere enn Storhamar, og hjemmelaget hadde tidvis nok med å forsvare seg mot skuddvillige gjester.

Med 2.17 igjen av perioden ble Josh Nicholls utvist, og dermed fikk Frisk Asker muligheten til å avgjøre. Det trodde de også de hadde gjort, bare seks sekunder senere. Pucken havnet i mål, men etter å gransket bildene ble det annullert for at Frisk-spilleren hadde brukt hånda for å få pucken forbi Oskar Östlund.

Denne episoden ga ny energi til Storhamar som klarte å ri av resten av undertallsspillet, og perioden.

Martin Rønnild ville ha en slutt på kampen, og dro seg forbi det som var av motstandere, men Nicklas Dahlberg reddet avslutningen.

Nestemann som prøvde seg mot svensken var Christian Larrivée, med et hardt skudd. Igjen var Dahlberg der, og fanget pucken i snapphansken sin.

Så var det gjestene sin tur til å være nære. Bare en fantomredning fra Oskar Östlund hindret scoring et par minutter ut i femte periode.

Jacob Berglund ble den store helten på Hamar da han sendte laget til NM-finale med sin 3-2 scoring, drøye åtte minutter ut i den femte perioden.

– Det her var fantastisk morsomt. Det var nervøst i spilleforlengelsen, og en enorm lettelse da jeg var så heldig å få score det avgjørende målet. Da Frisk Asker fikk annulleringen helt på tampen av fjerde periode var nok det et lite nederlag for dem, og det ga oss en boost inn i femte periode. Nå blir det å lade opp mot finalekampene, det blir tøffe matcher, sier Jacob Berglund.

Også Christian Larrivèe var fornøyd etter at finaleplassen var sikret.

– Det var deilig at vi avgjorde det her i kveld. Det hadde blitt tøft å møte Frisk i en kamp til i Asker. Likevel synes jeg totalt sett vi var det beste laget i semifinaleserien. Finalene mot Lillehammer kommer til å bli gøy, men det blir uansett krig, uttaler Larrivée.

Kampfakta
Storhamar – Frisk Asker 3-2 (2-1, 0-0, 0-1, 0-0, 1-0) etter spilleforlengelse. 4-1 i kamper.
NM-sluttspill, semifinale 5
CC-amfi
5747 tilskuere.

Scoringer
1. periode: 0-1 (5.22) Mikkel Seiergren Christiansen (Nick Pageau, Patrick Alexander Wall), 1-1 (15.26) Joakim Jensen (Josh Nicholls, Christian Larrivée) i spill fem mot fire, 2-1 (16.45) Lars Erik Hesbråten (Eirik Skadsdammen, Kjetil Martinsen)
2. periode: Ingen.
3. periode: 2-2 (56.49) Magnus Tveit Geheb (Nick Pageau, Anders Bastiansen)
4. periode: Ingen.
5. periode: 3-2 (88.07) Jacob Berglund (Mikael Zettergren, Josh Nicholls)

*** Jimmy Andersson, Storhamar
** Nicklas Dahlberg, Frisk Asker
* Steffen Thoresen, Storhamar

Skuddstatistikk: 48-35 (11-12, 12-4, 9-6, 8-9, 8-4)

Utvisninger: Storhamar 3×2 min., Frisk Asker 3×2 min.

Hoveddommere: Tor Olav Grøtnæs Johnsen/Christian Bo Persson
Linjedommere: Knut Einar Bråten/Håvar Dahl