Kim Brandvold – den første norske NHL-coachen

Kim Brandvold i aksjon som coach hos NHL-klubben Boston Bruins. Foto: Eric Canha photography
Kim Brandvold i aksjon som coach hos NHL-klubben Boston Bruins. Foto: Eric Canha photography

Kim Brandvold (33) nyter enorm respekt for sine hockeykunnskaper – egenskaper som har ført ham helt til NHL og Boston Bruins.

Kim Brandvold fra tiden i Wichita Thunder. FOTO: Wichita Thunder
Kim Brandvold fra tiden i Wichita Thunder. FOTO: Wichita Thunder

Brandvold har denne uken hovedansvaret for skøyte- og teknikkdelen ved NHL-klubbens «Bruins development camp» – sammen med «Development Coach» Jay Pandolfo (40), som etter 15 års spill i NHL la opp i 2014. Pandolfo har forøvrig vunnet Stanley Cup for New Jersey Devils to ganger.

Og midt opp i dette eventyret finner vi altså Oslo-gutten Kim Brandvold.

Brandvold startet sin hockeykarrière som spiller for Vålerenga og Manglerud Star og han har deltatt i VM for U18 og U20-landslag. Han pakket så bagen og forlot gamlelandet til fordel for college-hockey i 2002 – og spill for UMass-Lowell, en 45 minutters kjøretur unna Boston.

Wichita Thunder ble neste klubb for Brandvold – og her ble det 33 kamper for CHL-laget under 2006/07-sesongen før han samme år også spilte for Odessa Jackalopes (CHL) og Elmira Jackals (UHL).

Her og nå var spillerkarrièren over for Brandvold, men det var nå veien til NHL startet.

«Å komme gjennom nåløyet til NHL er noe jeg er stolt av…»

Kim Brandvold instruerer unge og lovende Bruins-spillere. FOTO: Privat/Facebook
Kim Brandvold instruerer unge og lovende Bruins-spillere. FOTO: Privat/Facebook

Kan du fortelle litt om «veien til Bruins» og det faktum at du nå er den første norske NHL-coachen?

– «Veien til Bruins» har vært en spennende reise.

– Jeg sluttet å spille etter ett år med proffhockey rett etter college, og jeg begynte med skøyte- og teknikktrening i 2007 – og var heldig som kom inn med riktige fagfolk som jeg kunne lære av. Min første jobb var med mangeårig NHL-trener Paul Vincent – og nå jobber jeg med to av de beste innenfor dette området, John McLean og Tom Ford. «Dynamic Skating» er bedriften vår hvor vi tilbyr skøyte- og teknikk-programmer for spillere veldig unge og helt opp til proffene.

– Selvfølgelig syns jeg det er stort å være på dette nivået – og siden det ikke er noen nordmenn som har gjort dette før meg, gjør jo det at dette er enda større sånn sett. Å komme gjennom nåløyet til NHL er noe jeg er stolt av.

Kan du beskrive dine oppgaver under disse dagers «Bruins development camp»?

– Denne uken har jeg hovedansvaret for skøyte- og teknikkdelen av uka, som er cirka 50-60% av all istiden vi har. For å forbedre spillere på det høyeste nivået er det små endringer som gjelder og de verdsetter detaljene som dette innebærer.

fblogo

Når vi nå vet hva Brandvold besitter av kvaliteter, hva mener så han bør gjøres med norsk hockey for at den skal kunne henge med?

– Norge må uten tvil ha istid på sommeren tilgjengelig for skøyte- og teknikktrening. Dette mener jeg også bør komme med, at trenere på alle nivåer bør lære seg basis skøyteteknikk og kunne hjelpe spillerne med dette.

Kan unge norske bli toppspillere gjennom NTG/WANG?

– Ingen tvil om at toppspillere kan komme gjennom NTG og WANG, det er jo allerede bevist med Ole-Kristian Tollefsen, Mats Zuccarello med flere.

«Jeg var veldig heldig som hadde fantastiske trenere opp igjennom årene…»

Hvordan kan vi utvikle bedre spilleforståelse?

– Å utvikle spilleforståelse er en direkte funksjon av trenerne man har når man vokser opp. Jeg var veldig heldig som hadde fantastiske trenere opp igjennom årene fra Knut Stenberg og Harald Haugen i VIF som yngre, til Tom Jøstne og Geir Myhre på NTG. På ungdomslandslagene hadde jeg Petter Thoresen, Ørjan Løvdal og Tom Jøstne, så veldig mange bra hockeypersoner.

Tilbake til NHL og Brandvolds virke i USA.

I onsdagens «The Boston Globe» sto det å lese at det var en tydelig imponert Jay Pandolfo som fikk se sin norske kollega i aksjon. Etter å ha instruert morgendagens NHL-stjerner i den ene øvelsen etter den andre uttrykte Pandolfo følgende etter å ha sett Brandvold’s miniatyr-dekk-øvelse; “Her har vi en flott øvelse og han har enda flere triks på lager”.

Førsterunde-draftede Jakub Zboril, Jake DeBrusk og Zachary Senyshyn er tre av totalt 10 nye «Bruins-prospects» av året og med Brandvold som coach og Pandolfo som leder så har denne gjengen de beste forutsetninger for å lykkes videre.

EICHEL KJØRTE LANGT FOR Å FÅ RETT HJELP

Også kapteinen på det amerikanske U20-landslaget, den tidligere Boston Jr. Bruins-spilleren – og nå tilhørende Buffalo Sabres, Jack Eichel (18), vet å verdsette Brandvolds kompetanse. Eichel kjørte langt i bil bare for å få skøytetekniske instruksjoner av Brandvold. Dette sier det meste om kvalitetene nordmannen besitter.

– Det er morsomt å jobbe med de aller beste som eksempelvis Eichel – og forhåpentligvis kan jeg fortsette å gjøre en god jobb så de gode mulighetene fortsetter, avslutter Kim Brandvold til HockeyNorge.no | SportsNorge.no.

HN200x67