Laiho Trondsen om veien tilbake

Tomas Laiho Trondsen fra Lillehammer vant kampen mot kreften, nå er han tilbake på isen. 

 

Det hele startet i 2011 med at 27-åringen kjente på kroppen at det var noe som ikke var som det skulle.- Jeg gikk ned i vekt, var slapp og var mye dårlig med hevelser og smerter. Kan vel si at jeg var dum som ikke gikk til legen før, og burde vel gjort det, men jeg var vel redd for hva det kunne være og håpet på at det skulle bli bra av seg selv, pluss at jeg håpet jeg kunne fullføre sesongen jeg hadde begynt på, forteller den nåværende Tønsberg-spilleren. Slik gikk det ikke. Han bestilte time hos legen, og kort tid etter kom svaret : testikkelkreft.

Da var det bare rett inn på sykehuset for å operere. Jeg begynte å trene såvidt igjen etter et par uker og tenkte kanskje muligheten var der for at jeg skulle være klar til kvaliken, forteller Trondsen. Slik gikk det heller ikke. Etter en måned fikk han beskjed om at han hadde spredning i lungene og begynne med cellegift. Det ble tre kurer, en uke på og to uker av. Når han endelig trodde han var ferdig, kom det en ny beskjed fra legene : han hadde litt for store lymfeknute og at han måtte opereres igjen. – De åpna hele magen og fjerna 27 lymfeknuter som satt meg ut av spill i nye tre måneder. 
 
I september 2012 fikk jeg lov å røre litt på meg igjen. Jeg kontaktet Lars Rudi og legen til Lillehammer, Ole Fosse, som kan mye om trening, og fikk hjelp av de samt et treningsprogram som hjalp meg tilbake i form. Det var ikke veldig gøy i starten, men jeg måtte bygge meg helt opp fra start igjen for det var ikke mye igjen av meg etter operasjoner, cellegift og sofaen, forteller Trondsen. – I Oktober kom Åge Ellingsen og Tom Jøstne på NTG Lillehammer og spurte om jeg hadde lyst å være med de å trene. Da fikk jeg vært litt på is og spille litt hockey igjen. Etter jul fikk jeg være med i den lokale kokkosligaen i laget Sentrum Flyers, fortsetter 27-åringen. – Jeg trente litt gjennom den sommeren, men var usikker på om det ble mer hockey på meg. Etter sommeren var jeg så heldig at jeg fikk en telefon fra Ringerike og Martin Boork som lurte på om jeg ville komme og spille for de. Valget var jo veldig enkelt siden jeg ville spille hockey igjen, og dermed takket jeg ja til tilbudet. Jeg var veldig spent på hvordan jeg lå ann etter en og en halv sesong ute, men jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å spille hockey igjen, forteller Trondsen som spilte 33 kamper for Ringerike den sesongen og noterte seg for 34 poeng. 
 
Det har vært en tøff periode for 27 åringen uten hockey, men nå er han glad for å være tilbake – Hockey har alltid vært en stor del av livet mitt så det var veldig kjedelig å bare måtte se på hockey, pluss at jeg savnet det å være en del av et lag igjen. Det er så bra miljø og man får veldig gode kompiser, så det har betydd mye for meg å komme tilbake til hockeyen igjen, forteller Trondsen.
 
Har mange å takke for støtten
Mine største støttespillere har selvfølgelig vært familien min. Mamma og pappa har hjulpet meg utrolig mye for å komme meg tilbake på beina igjen. Har også hatt veldig gode kompiser på Lillehammer. I tillegg vil jeg nevne Lars Rudi og Ole Fosse som har hjulpet meg med opptreningen, Åge Ellingsen og Tom Jøstne som lot meg få bli med og trene med NTG, forteller Trondsen. 
 
Laiho Trondsen startet sin hockeykarriere på Lillehammer, og ble værende der til han gikk til Tønsberg før 2011/2012 sesongen. Etter en sesongs opphold spilte han i fjor for Ringerike Panthers i førstedivisjon, og nå er han tilbake i Tønsberg. – Jeg valgte Tønsberg og Vikings fordi jeg trives veldig godt her den tiden jeg var her, og jeg føler at jeg har noe jeg må fullføre her. De har et bnra lag og et bra trenerteam som har høye mål og et seriøst opplegg. Det er også et pluss at jeg har mange gode kompiser her som har blitt værende siden siste jeg var i laget, forteller Vikings-spilleren. – Målet er nå å vinne førstedivisjon. Vi har startet litt ujevnt, men vi har et bra nok lag til å komme på topp i år, avslutter Laiho Trondsen. 
 
Assisterende trener Patrick Hellman er veldig glad for å ha 27-åringen tilbake på laget – Vi er veldig glad for at han er frisk og at nå er tilbake i Vikings. Han ble syk midtveis i den sesongen Vikings rykket opp, så at en så rutinert spiller kommer tilbake er vi glade for. Vi har hatt Tomas på blokka helt fra han kom tilbake fra sykdommen, så at han valgte oss fremfor andre klubber er vi også veldig fornøyd med. Han kjenner jo de fleste av gutta fra før, så Tomas har sklidd rett inn i laget igjen, forteller Hellman.