Lockout or not?

Hockeyverden er i spenning. NHL-lockouten skaper bekymringer og diskusjoner. Valery Kamensky – en av direktørene i KHL har også kommentert saken for Hockeynorge.

 

Årers hockeysesong er kommet til det stadiet hvor ting begynner å falle på plass. Ambisjoner og oppgaver som ikke har vært klare på det sportslige eller utenomsportslige er klare og man skal ha bestemte retningslinjer og realistiske mål å se frem mot. Og nå vil tilskuere, og hvertfall selve ligaer og klubber som blir påvirket og rammet av lockouten ha en klarhet. Klarhet som aldri kommer frem. Når den ene tåken er borte, kommer det en ny og sterkere tåke inn i bildet. Lockout eller nhl-seriespill, hva skjer videre?

NHL er en gigantisk organisasjon. Et skip som seiler for seg selv og som ingen andre kan måle seg med i hockeyverden. Det har stått så sterkt og trygt på beina i mange år, at man kan sammenligne det med å ha monopol på ting. Det er et så sterkt skip som ikke bare kunne tåle en bulk, men som faktisk ikke var i nærheten av å kunne kjenne bølgene ute i havet engang. Men det vi ser i dag er et massivt sammenbrudd. Vi kan i dag i slutten av november stille det spørsmålet alvorlig – hva er det virkelig NHL holder på med og hva kan konsekvensene være?

Helt fra starten av lockouten tenkte jeg tanken som sikkert alle andre gjorde angående ishockeyspillerne som tok seg et opphold i andre land – «ok, det er jo bare en bonus for oss i europa». Vi kunne se på det som et treningsopphold for de som reiste verden rundt for å holde seg gående. Når vi ser på KHL, så tenker vi automatisk fortsatt «Penguins» når vi ser Malkin, «Caps» når vi ser Ovi og Backstrøm i samme rekke i Dinamo Moskva, «Devils» når Kovalchuk herjer i powerplay med Thoresen, «Red Wings» når vi ser Datsyuk, og «Predators» når Rinne vokter buret for Dinamo Minsk. Vi forbinder de med NHL, og langt borte vekk fra ligaer rundt oss som bare er  2 timers flytur unna. Tsjekkere, finnene og svenskene koser seg hjemme, og vi bare venter på at det snart er over. Og det er godt mulig at alt er snart over, og vi går tilbake til vanlig hverdag. Men om ikke noe skjer NÅ, så er situasjonen annerledes – NHL mister hele sesongen. Og da er det en krise. Plutselig blir Malkin en del av Metallurg, Ovechkin en del av sitt kjære Dinamo, Kovalchuk lagkameraten til Thoresen osv. Det er ikke bare NHL det blir krise for, men kan også bli det for de lagene som beholder stjernene. For å sette det litt på spissen kan vi ta som eksempel tsjekkiske Kladno i dems hjemmelige serie. De har spillere som Jagr, Plekanec, Kaberle, Zidlicky, Tlusty. En hel stjerne rekke fra NHL. Mange lag under forrige lockout i 2004-2005 fikk en baksmell året etter, og gikk masse underskudd i tillegg til dårligere sportslige resultater. Klart det. Klart blir det en vane at nhl-spillerne drar lasset og skaper suksess. Og ingen Kladno eller Frølunda har råd til å beholde slike spillere i en hel sesong. Og ingen er godt tjent med å ha det som hvilepute at stjernene bidrar uansett. Det er gøy der og da, men ikke senere. Veldig mange lag som hadde masse NHL stjerner i 2005 som ikke engang kom med til sluttspillet i 2006. Og det kan bli mange slike «Kladno» i europa nå, om lockout varer ut sesongen. Dette blir da som en toveiskontrakt- det kan slå ut hvilket som helst vei, og hvem som får mest i mot seg NHL eller europa, blir opp til spilleren. Dette har jeg snakket med Valery Kamensky om, og slik kommenterer han situasjonen:

– Det er ingen god situasjon der borte nå. Jeg har vært borti noen lockouter før, som spiller i min tid, men denne lockouten her er den verste for NHL noengang. Jeg håper spillerne står på sitt og får som de ønsker til slutt. Men det er noen merkelige skruer som styrer over de. Det er tøffe tak borti der nå. 

 Er det den verste lockouten kun fordi KHL eksisterer nå og kan bli en stor utfordrer for verdens beste liga NHL?

– I en viss grad pga det også. Men først og fremst tenkte jeg på de unge spillerne. De har ikke noen rettigheter der uansett hva. Jeg kjenner mange spillere som blir sendt frem og tilbake som slaver, og som ikke vet hvordan hverdagen kommer til å se ut, og hvordan økonomiske situasjonen er fra dag til dag, de har minimalt med garantier. Jeg sier ikke at NHL er uprofesjonelt, det er jo langt ifra det de er, stikk motsatt. Og det bekrefter jeg personlig, jeg selv spilte og bodde der i årevis. Men det jeg sier, er at rettighetene til spillerne må bli helt annerledes. En gjeng med kjeltringer kan ikke bare gjøre sånn som de vil.

 

– I et intervju til ESPN sa hockeystjernen fra Florida Panthers Kris Versteeg at Gary Bettman er som blodkreft for NHL, støtter du denne kommentaren?

– Jeg forstår frustrasjonen. det er ikke umulig Bettman driter seg ut. Men det får folk i USA, Canada og NHL bedømme selv. 

 

 Tror du mange nhl-stjernen blir igjen i KHL og europa etter lockouten også, om den varer hele sesongen? 

– Ja, det tror jeg. Jeg har snakket med for eksempel Alex Ovechkin, og han er innstilt på å bli i Russland i mange år. Jeg tror fortsatt det blir vanskelig å beholde de største stjernene, men de nye unggutta kommer til å tenke seg godt om før de drar over dammen. På en annen side så er ikke KHL et dårlig alternativ. Vi jobber masse med å utvikle oss, så på sikt vil vi lære av NHL på masse punkter. Men klart nå gjør lockouten en bjørnetjeneste for oss.

 

Nå har vi sett noe på fordeler og ulemper for europa. Men ikke mange tenker på de sportslige ulempene for NHL. Tenk den dagen i år de starter serien, og i verstefall neste høst. Det blir helt nye 30 lag, helt nye utfordringer og nye steg å ta. Ja, det er likt for alle, men fortsatt annerledes. Og mulig noen av stjerenene ikke er tilbake i NHL i det hele tatt? Tiden vil vise. Nå følger vi hvertfall godt med på KHL og andre europeiske ligaer, og venter på hva NHL-toppene har å komme med. Men de må komme med noe RASKT.