Lüthcke: – En fantastisk opplevelse

Owe Lüthcke (midten) fikk æren av å dømme finalen under kjelkehockey-VM i Sør-Korea. (Skjermdump YouTube.com | Paralympic Games | www.youtube.com/watch?v=YQ8NpZkLOI4)

(VM) Owe Lüthcke (45) fikk det ærefulle oppdraget i å dømme årets VM-finale mellom USA og Canada – og han løste oppgaven perfekt.

Les også: Norge tapte bronsefinalen
Les også: Heroisk seier over Italia
Les også: Overlegen USA-seier
Les også: Knepent tap for kjelkehockeylandslaget
Les også: Kjelke-gutta herjet mot Sverige

De norske kjelkehockey-gutta endte opp med bronsefinale der de tapte for Sør-Korea under verdensmesterskapet i Gangneung, Sør-Korea – og vår egen Owe Lüthcke fikk det ærefulle oppdraget i å dømme selveste finalen der den regjerende mester USA tapte for Canada.

På bakgrunn av meget god dømming gjennom fem foregående kamper i grunnspillet, ble Lüthcke valgt ut som hoveddommer sammen med linjedommerne Andreas Lunden fra Sverige og David Nothegger fra Østerrike. Oppdraget løste trioen forøvrig med glans mellom to erkerivaler som alltid opptrer intenst.

Den 45-årige Manglerud Star-dommeren var hoveddommer i de innlednede oppgjørene Tyskland – Sør-Korea (1-2), Canada – Italia (7-0), Canada – Sverige (17-0), USA – Canada (2-1) og USA – Sør-Korea (5-0) innen han dømte torsdagens finale foran drøye 800 tilskuere i Gangneung Hockey Center.

– Hvordan har du opplevd disse dagene Lüthcke, som også endte med at du fikk det ærefulle oppdraget i å dømme finalen?

– Det har vært en fantastisk opplevelse. Flott arena, herlige folk rundt oss og ikke minst dommerkolleger og supervisors. Å få dømme finalen er jo en god «fjær i hatten». Betyr jo at man har vært god og gjort ting riktig. Litt spesielt å dømme USA mot Canada, de er jo ikke akkurat bestevenner, det var intenst i begge kampene – og vi klarte å kontrollere dem. Forhåpentlig har jeg kvalifisert meg til å dømme Paralympics neste år.

Vi kjenner Owe Lüthcke best fra hjemlig Getliga – og vi lurte på hva den store forskjellen er på å dømme kjelkehockey kontra ordinær hockey;

– Den største forskjellen er at det ikke går like raskt – og en spiller tar mye større plass på isen. Jeg må være tettere oppe i situasjonene langs vantet for å kontrollere at spillerne ikke holder puck med hender, bruker køller eller annet til å slå – og det handler om å kommunisere mye i disse situasjonene.

Etter en lang VM-turnering ønsket vi også å høre mer om hva de neste målene er for vår finale-dommer;

– Målsetting har vel blitt litt nedtonet med årene, men jeg ønsker definitivt å dømme de kampene jeg får så godt jeg kan og håper det er godt nok for playoff hjemme.

– Playoff er en herlig «boble» å være i og er både utfordrende og spennende i tillegg til at kampene ofte er bra – og kameratskapet man opplever under de intense ukene med dine dommerkolleger er priceless. Har avsluttet IIHF-karrieren, men satser mot et nytt Paralympic om et snaut år.

Vi var så heldige å få til dette intervjuet mens Lüthcke ble transportert fra hallen og til hotellet i buss – og vi måtte høre om han også hadde litt hjemlengsel etter mange dager i Sør-Korea;

– Ja nå ser jeg frem til å komme hjem til mine kjære. Når man er så lenge borte savner man alltid dem der hjemme – og den norske maten, avslutter en smilende Owe Lüthcke, som velfortjent videre denne kvelden kan feire seg selv og sine dommerkolleger etter et strålende gjennomført mesterskap.

Ps. Owe Lüthcke har dømt i Getligaen i 11 år som hoveddommer og i 18 år som linjedommer. Han har dømt et tjuetalls IIHF-mesterskapskamper der oppgjøret i U18 A-VMs semifinale mellom USA og Canada kan rangeres høyest før dagens VM-finale. Han har videre dømt under Torino-Paralympics, ett EM, ett B-VM og ett A-VM i kjelkehockey.

HockeyNorge.no gratulerer Owe Lüthcke med hans supre VM-innsats og at han også på en meget positivt måte har bidratt med å sette norsk hockey på kartet!

Owe Lüthcke. ARKIVFOTO: Thomas Granerød | HockeyNorge.no | SportsNorge.media

Kampfakta:

USA – Canada 1-4 (0-2,0-2,1-0)
20.04.17 | A-VM Kjelke, Finale
Gangneung Hockey Center, Sør-Korea | 806 tilskuere

Skudd: 13-17 (4-9,5-4,4-4)

Mål 1. per.: 0-1 (12:17) Brad Bowden (Steve Arsenault, Billy Bridges), 0-2 (13:12) Liam Hickey (Billy Bridges).

Mål 2. per.: 0-3 (23:42) Tyler McGregor (Billy Bridges, Brad Bowden), 0-4 (23:55) Tyler McGregor (Greg Westlake, Brad Bowden).

Mål 3. per.: 1-4 PP2 (42:02) Nikko Landeros (Brody Roybal, Declan Farmer).

Utv.: USA 2×2 min. Canada 5×2 min.
Dommere: Owe Lüthcke (Andreas Lunden og David Nothegger).