Nestenkamp for Tønsberg, god sluttspurt av Vålerenga

Foto: Ole Aasheim

Tønsberg holdt drøye to perioder i dagens møte mellom topp og bunn. Men fire mål på under fire minutter senket dem da Vålerenga gikk fra 1-3 til 7-3 siste periode. Tønsberg misbrukte også sjansen til å skape historie med første kvinnelige spiller i Norges høyeste serie.

 

På grunn av sykdom på førstekeeper Rasmus Stenebråten stiller Tønsberg for første gang med Filip Hammarlund i mål i dagens kamp. Reservekeeper er Mathilde Nilsen fra klubbens U18 lag. Hjemmelaget får to tidlige utvisninger, men Nygårds er personlig for dårlig oppførsel og Tønsberg har bare en mann mindre på isen. De spiller også bra i undertall og unngår slippe til noen store sjanser.

Tønsberg tar faktisk ledelsen 1-0 etter nesten ni minutter spilt av perioden. Målet ble gjort av Henrik Nordin på en retur der pucken spretter foran målet til Vålerenga etter glimrende spill av David Hallstrøm. Men kun fjorten sekunder etter utlikner VIF til 1-1 ved Jørgen Karterud som vinner pucken bak Tønsbergs mål fra keeper som da er totalt utspilt og det er en enkel jobb med å komme foran målet og score.

Stor sjanse til VIF med åtte minutter igjen av perioden, men får ikke kølla på pucken i rett øyeblikk før Hammarlund dekker målet. Patrik Eriksson kommer alene mot Steffen Søberg i Vålerengas mål med fem og et halvt minutt igjen av første periode men får ikke pucken forbi han i den situasjonen, bra pasning fra Alexander Syversen. Med litt under fire minutter er det slepphendt defensiv jobb av Tønsberg som gir bortelaget en bra skuddsjanse, men det reddes av Hammarlund, som har åpnet kampen bra. Ny sjanse til Vålerenga med drøye to minutter igjen. Pucken ligger fri i målgården, men en av våre backer er der først og får hjulpet Hammarlund blokkere den. Noen sekunder kommer Tønsberg seg til en fin sjanse, men en bra plassert Søberg dekker nærmeste hjørne og det blir dropp. Rett fra droppen blir det derimot mål til Vikings ved Jonas Kapla på assist fra Patrik Eriksson og Victor Danielsen. Tid 18.05.

Vålerenga får før perioden er over to stykker utvist to minutter, begge for interference. De går i garderoben med ledelse 2-1 og starter andre periode med to mann mer. Kampen har vært jevnspilt, selv om kanskje Vålerenga har vært mer i offensiv sone har de ikke utnyttet det hverken i målprotokollen eller i skuddstatistikken, som står 8-8 etter tjue minutter spilt.

Andre periode starter med et bra spill av Tønsberg og det tar kun sytten sekunder før Ross Ring-Jarvi gjør 3-1 på pasning fra John Nicolay Næsgård og Jonas Kapla. Bra pasningsspill i forkant av målet, og Vålerenga får innpå en av sine utviste spillere. Men etter ca femti sekunder får Tønsberg en mann utvist og det er spill fire mot fire istedenfor ytterliger ett minutt i overtall. Vålerenga spiller godt nå, og et skudd reddes med spaken av Hammarlund, og i neste situasjon ender det med at noen ligger på pucken i målgården når Vålerenga får innpå sin spiller og kan spille powerplay ett minutt. Neste sjanse reddes av keeper og det er flere spillere som er fremme og venter på en retur som ikke kommer.

Vålerenga spiller bedre i denne perioden, mer aggressive og er mer hissige på å komme seg foran Tønsbergs mål. De har hatt flere skudd som vår backup på keeperplassen har tatt mesterlig, gjør en god redning med spaken etter ca sju og et halvt minutt. Vålerenga opprettholder presset og halvveis i perioden blir Christian Saxrud vist ut to minutter for roughing i en situasjon da hjemmelaget var i ferd med å spille seg ut av egen sone. Hjemmelaget fortsetter å fprsvare seg bra og det som går mellom tar keeper seg av. Rett før hjemmelaget er fulltallige blir det nesten mål, pucken går på tvers av målgården et par ganger uten at noen Vålerengaspiller får satt den i mål. En bra kontringssjanse til Tønsberg blir spolert da Jo Hegg får en utvisning for slashing i nøytral sone. Skummelt der i starten da det ser ut som en Vålerengaspiller får en pasning tversover og det er åpent mål, men han får aldri skutt. Etter det får hjemmelaget rensket pucken ganske enkelt to-tre ganger før de igjen er fulltallige. Bra i undertall også i dagens kamp, bunnlaget. Ny kjempesjanse til Vålerenga ved Justin Donati som ikke får skutt fra kort hold med under to minutter igjen.

Kampen endret totalt bilde i andre periode, Vålerenga har tatt fullstendig over og vinner skuddstatistikken 14-5 i perioden etter å sluppet inn et tidlig mål med to mann mindre på isen.

Jan Teigens Optimist runger ut av hallen like før pucken droppes til tredje periode, noe hjemmefansen har all grunn til å være med en tomålsledelse mot topplaget fra Oslo. Etter førtifem sekunder gjør Hammarlund sin første redning for perioden med snapphandsken på et bra skudd fra Vålerenga. Davi Hallstrøm får kranglet seg forbi en back etter ca halvannetminutt, men Søberg redder det påfølgende skuddet kontrollert. Få sekunder senere er Vålerenga i angrep og den blokkes igjen av en god keeper. To minutter er spilt når Tønsbergs Danielsen får to minutter for en hekting. Selv Hammarlund klarer ikke å unngå at Vålerenga reduserer til 2-3 etter 3.36 av tredje periode. Justin Donati scorer på assist fra Karterud og Brede Csisar. Først er det en kjemperedning på et skudd, der Donati er på returen og kan sette Vålerengas andre for kvelden.

God sjanse til Tønsberg med tretten minutter igjen, god redning av Søberg etter at hjemmelaget har klart å holde pucken i angrepssonen en stund. Like etter kontrer Vålerenga og Steffen Thoresen gjør mål på assist fra Morten Ask og Erik Follestad Johansen og lagene er like langt med drøye tolv minutter igjen.

Hjemmelaget kommer seg til en bra sjanse ca minuttet etter, men pucken vil ikke i mål denne gangen. Vålerenga gjør et nydelig mål som gir dem ledelsen for første gang i kampen. Skuddet fra Fredrik Csisar går i krysset på pasning fra Magnus Hoff. 5-3 kommer rett etter for bortelaget. Magnus Hoff er målscorer denne gangen. Pasningspoeng til Hans Kristian Hollstedt . Lufta har gått ut av Tønsberg nå, Vålerenga går opp i 6-3 ved RJ Anderson på pasning fra Donati og Thoresen. 4 mål til Vålerenga på under fire minutter. Hjemmelaget tar smart nok en timeout, selv om det blir hardt å komme tilbake nå.

Etter dette målrushet roer det seg litt selv om Enga fortsetter være det dominerende laget. 7-3 kommer med ti sekunder igjen av kampen når Vålerenga er to mann mer på isen. Justin Donati scorer på assist fra Thoresen og Søberg. Og dessverre skaptes ikke historie denne kvelden da Mathilde Nilsen aldri kom innpå. Dette kunne vært gjort annerledes, særlig med fire mål under og ti sekunder igjen.

 

Tønsbergs beste: Jonas Kapla

Vålerengas beste: Justin Donati