Nybrodahl Pettersen: – Målet er SM-sluttspill

Mats Nybrodahl Pettersen (venstre) og hans Södertälje mot Linköping i Scaniarinken under hans første sesong for klubben. Foto: Per Eliasson | Per Eliasson Foto | pereliassonfoto.se

Stavanger-gutten Mats Nybrodahl Pettersen (20) flyttet fra familie og venner – og ikke minst fra «alt det trygge» for å satse hockey i Sverige som 17-åring.

Et tøft og modig valg av unggutten, som heldigvis kunne pakke med seg solid ballast både fra årene i de aldersbestemte lagene hos moderklubben Stavanger Oilers – og fra en trygg og god oppvekst i en rimelig hockey-interessert familie.

Ferden gikk først til Huddinge og spill i J18 Elit, og den norske backen viste seg så positivt frem at han også fikk en kamp for klubbens J20 Elit-lag samme sesong.

Sesongen etter tok Mats et stort steg videre i karrièren ved å signere for SuperElit-klubben Södertälje SK (SSK), en klubb han nå er inne i sin andre sesong for.

I det denne artikkelen skrives er Mats og hans SSK meget opptatte med forberedelser til viktige kamper i «J20 SuperElit Fortsättningsserien», en serie der de seks beste lagene kvalifiserer seg til selveste SM-sluttspillet. I skrivende stund ligger SSK meget bra an og laget befinner seg på en tredjeplass etter 12 spilte kamper bak Färjestad og Karlskrona.

For å forstå det svenske seriesystemet bedre så ba vi Mats selv forklare hvordan det hele er bygget opp;

– Ved sesongstart deler man inn J20 SuperElit-lagene i en «Nord-serie» og en «Sør-serie». Etter dette seriespillet vil topp 5-lagene fra begge disse seriene gå videre til «Top 10-serien», mens 6.-10. plass i begge avdelingene vil spille «Fortsättningsserien».

– De som spiller i «Top 10-serien» er alle sikret en plass i SM-sluttspillet, og poenget med «Top 10-serien» er å vinne seriegull, forklarer Mats.

Mats Nybrodahl Pettersen. Foto: Privat

– Vi var uheldige med skader før jul, flere sentrale spillere var ute, og vi gikk dessverre ikke videre til Top 10. Derfor spiller vi «Fortsättningsserien». Når alle kampene i «Fortsättningsserien» er ferdig spilt går 1-6. plass til SM-sluttspill. Totalt er det 16 lag i SM-sluttspillet.

– 7. og 8. plass i «Fortsättningsserien» tar en tidlig sommerferie, mens 9. og 10. plass spiller kvalik mot de beste J20 elite-lagene og kan risikere å rykke ned fra J20 SuperElit.

Med andre ord, det er høyst viktige tider for Mats & Co. og allerede denne lørdagen skal det spilles kamp mot Mora hjemme i Scaniarinken.

FANTASTISKE LAGKOMPISER

– Mats, kan du fortelle litt hvordan du har det i Södertälje – og hvordan du merker forskjellen på det å spille juniorhockey i Sverige kontra Norge?

– Jeg har det veldig bra i Södertälje. Trives godt i byen og har noen fantastiske lagkompiser som tok meg godt i mot når jeg kom til klubben. Vi henger mye sammen både på isen og utenfor isen.

– I Sverige er tempoet høyt, man har ikke mange sekunder til å tenke før man må reagere. Det er et veldig fysisk spill, og i tillegg er det enkelte spillere som har kølleferdigheter det lukter svidd av.

– Det er selvfølgelig mye likheter mellom spill i Norge og spill i Sverige, men hvis jeg skal fremheve den største forskjellen må det være tempoet.

– Når dette er sagt Mats, hvor mye ekstra mener du at du har utviklet deg som spiller – og muligens som person, etter at du valgte å forlate Norge til fordel for en svensk toppklubb?

– Jeg starta min karriere i Sverige som spiller i Huddinge (J18 elite) hvor jeg hadde en god sesong, men ble skadet rett før sesongslutt. Jeg fikk likevel muligheten påfølgende sesong til å spille for SSK i J20 SuperElit. Det var et nivå opp og jeg var supermotivert.

– I den første sesongen for SSK følte jeg at jeg var på god gli, men ble igjen skadet. Denne gangen tidlig i sesongen og jeg mistet flere kamper.

– Jeg spiller med utrolig dyktige hockeyspillere og det var vanskelig å spille seg inn på laget igjen, særlig når sluttspillet var rundt hjørnet.

– Ettersom det ble lite istid fikk jeg muligheten til en utlånsavtale med Stavanger U20. Dette oppholdet satte jeg stor pris på fordi jeg fikk kamptrening, men det hjalp meg også med motivasjonen ettersom jeg var mye skadet og følte jeg ikke fikk vist mitt fulle potensiale i Sverige den sesongen.

– Nåværende sesong har jeg vært skadefri og fått mye tillitt i SSK. Jeg føler jeg har prestert på flere områder. Føler jeg har forbedret skyteferdighetene mine, blitt fysisk tøffere og jeg føler meg trygg i min spillerrolle i laget.

– Som person har jeg utviklet meg vanvittig. Jeg flyttet til Sverige da jeg var 17 år og nå er jeg 20 år. Jeg syns selv jeg er blitt sterkere mentalt. Det har vært en del motgang, særlig på grunn av skader. Det har også vært litt ensomt fordi lagkompisene drar rundt i hele Sverige og spiller kamper mens du må bli hjemme fordi du kan ikke spille kamp. Jeg skjønner at det er en del av gamet, men å kjenne på ensomheten er ikke bare bare, innrømmer Mats.

MER OG MER SATSET PÅ

Mats Nybrodahl Pettersen. Foto: Marthe Nybrodahl Pettersen

Man kan lære mye av motgang og Mats har definitivt kommet meget styrket ut etter skadeavbrekkene, noe spillet hans denne sesongen er et tydelig bevis på ettersom han blir mer og mer satset på.

– Hvordan synes du selv at det har gått spillemessig for deg denne sesongen så langt Mats?

– Jeg får en del istid, og det trives jeg veldig godt med. I starten av sesongen var jeg i fjerde rekka og måtte stå over noen bortekamper.

– Men, i løpet av sesongen har jeg spilt meg inn og føler selv jeg har vist potensialet mitt i mye større grad enn jeg gjorde forrige sesong. Jeg bytter nå mellom andre- og tredjerekken. I Sverige spiller jeg ikke power play slik jeg gjorde i Norge, men jeg spiller mye boxplay. Jeg er veldig glad for at jeg får så mye tillitt, og alt i alt er jeg meget fornøyd med egen innsats og hvordan det har gått spillemessig for meg denne sesongen.

– KJEMPA SOM VILLE DYR

Som nevnt befinner Södertälje seg på en tredjeplass etter 12 spilte kamper fem poeng bak ledende Färjestad, som har én kamp mer spilt. Ned til sjette og siste kvalik-plass finner vi Brynäs, som også har én kamp mer spilt liggende fire poeng bak Mats og hans Södertälje. Det skal spilles 18 kamper i denne «Fortsättningsserien».

– Dere kommer fra en kruttsterk 4-3-seier etter overtid over andreplasserte Karlskrona etter å ha ligget under med 1-3 – og kommende motstandere ut er nest sisteplasserte Mora lørdag og Brynäs søndag. Hvordan opplevde du «thrilleren» mot Karlskrona – og hva tenker du om lørdagens møte med Mora?

Mats Nybrodahl Pettersen. Foto: Privat

– Seieren mot Karlskrona var en utrolig deilig seier. I hver kamp vi møtes er det mye fysisk spill, men det er slike kamper som er morsomme å spille. Vi spilte på hjemmebane og lå under 1-3 etter halve kampen. Vi kjempa som ville dyr og vant kampen vel fortjent på overtid.

– «Fortsättningsserien» er litt mer «skummel» å spille sammenlignet med Top 10-serien fordi lagene der som nevnt er sikret plass i SM-sluttspillet. Vi spiller derimot for å gå videre til SM-sluttspill og for å unngå kvalikspill. «Fortsättningsserien» er meget jevn per dags dato, men vi ligger på en bra plass for øyeblikket med tre strake seire, og vi vil gjøre alt vi kan for å fortsette å vinne.

– Når vi nå møter Mora lørdag vil det igjen bli en fysisk kamp. Mora ligger som du sier på nest sisteplass, en plass jeg vet de vil bort fra. De kommer trolig til å gå hardt ut i første periode for å skape et matchbilde som de ønsker å ha. Vi må derfor fortsette i det sporet vi er i nå, fordi da er vi meget vanskelige å slå!

For ordens skyld ligger Mora seks poeng bak sjetteplasserte Brynäs etter 14 spilte kamper.

SM-GULL, IKKE UOPPNÅELIG…

– Mats, dere innehar per tiden tredjeplassen og lukter på et SM-sluttspill. Hva er målsettingen deres denne sesongen? Går dere for gull, eller hva er du og ditt lag fornøyde med?

– Målet med sesongen er først og fremst å komme seg videre til SM-sluttspill, klarer vi ikke det vil vi alle være svært skuffet. Klarer vi å komme oss til SM-sluttspillet er det gull som gjelder!

– Vi er som nevnt blitt en god gjeng både på og utenfor isen. Det ville vært helt fantastisk om vi klarer gullet. Vi må legge ned ufattelig mye arbeid, men jeg ser ikke på dette målet som uoppnåelig.

– Apropos målsetting Mats, hva er ditt store langsiktige mål som hockeyspiller?

– Mitt store langsiktige mål er å spille meg inn i ett A-lag hvor jeg får bidratt med mine ferdigheter som fart, skudd og fysikk, men samtidig også utvikle meg til å bli en komplett hockeyspiller. Å være ishockeyspiller på heltid har vært min drøm fra første gang jeg stod på skøyter i gamle Siddishallen i Stavanger, avslutter Mats Nybrodahl Pettersen, forøvrig en meget sympatisk 20-åring med begge beina godt plantet på jorda, som har alle forutsetninger for å kunne lykkes med det han aller mest ønsker å oppnå med idretten sin her i verden.

Vi ønsker Mats lykke til videre og krysser fingrene for at han og laget tar seg til SM-sluttspillet.

Gjenstående kamper for Mats og SSK i «J20 SuperElit Fortsättningsserien»:

2. mars 2019, 16:00: Södertälje SK – Mora IK
3. mars 2019, 12:00: Södertälje SK – Brynäs IF
9. mars 2019, 12:00: Skellefteå AIK – Södertälje SK
10. mars 2019, 12:00: Timrå IK – Södertälje SK
16. mars 2019, 12:00: Södertälje SK – Färjestad BK
17. mars 2019, 16:00: Södertälje SK – Västerås IK