Offside i målgården

Illustrasjonsfoto: Morthen Wikstrand

Ishockey er preget av et strengt regelverk, dette for å beskytte utøvere på isen. Sett i lys av de siste ukenes harde taklinger, er det kanskje greit å ta en runde på regler og de tøffingene som avgjør disse?

De som står klare med fløyta og skal ta avgjørelsene kjapt og klokt er ofte unge mennesker som spiller selv. Disse aspirantspirene får et dommerkurs i regi dommeransvarlig i klubben, som oftest på en god og lang søndag like før oppstart av sesongen. Ungdommer som spiller blir oppfordret til å ta dommerkurs for å lære litt mer om reglene, kanskje de gjør det for å forstå avgjørelsene som blir tatt på isen, eller fordi de gjerne har lyst til å praktisere som dommer. Eller kanskje en hissig forelder som dømmer fra tribunen også burde deltatt på slike kurs

Når man har vært klubbdommer i et passelig tidsrom, blir man sendt på nytt kurs slik at man kan bli kretsdommer. Klubbdommer dømmer kamper for de yngre lagene i sin egen klubb, mens en kretsdommer drar ut i samtlige klubber i krets og dømmer.

Dommere må være bestemte og klare i sine handlinger, de må aldri tvile på sine avgjørelser og de må stå stødig når foreldre raser fra tribunen. De som velger å være dommere må dessverre takle å bli utskjelt. Jeg lurer på om foreldre faktisk tenker på at denne unge dommeren dømmer fordi h*n har en motivasjon omkring sporten, og gjør det fordi man liker å utfordre seg selv på en annen måte enn hva man får ved å være en del av et lag.

Vi som sitter på tribunen ser spillet på en annen måte enn de som bestemmer på isen. Avgjørelsen blir tatt ut i fra hva de mener er best, sett fra sitt ståsted. Sånn er det, og sånn blir det- dommer bestemmer. Vi kan være uenig så mye vi vil, men hvis vi skal lære barna å respektere dommer og hans beslutninger, bør vi knipe munnen igjen og oppgi at dommer alltid har rett. Rette holdninger til så mangt, lages ved middagsbordet og vi påvirker barna våre i meget stor grad.

«…men han opplevde stadig vekk lagledere og trenere som kunne ha meget sterke meninger om hans dømming»

Jeg pratet med en erfaren kretsdommer for noen dager siden, og spurte om han hadde noen innvendinger til artikkelen og da påpeker han at han sjeldent lyttet til publikum. De lukket han bare ørene for, men han opplevde stadig vekk lagledere og trenere som kunne ha meget sterke meninger om hans dømming. Han fortalte at han alltid klarte å snakke med dem på en real måte, men at han fornemmet at handlingene til lagledelse påvirket spillerne på en måte han ikke likte. Noe å ta med seg videre i arbeidet mot holdninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrasjonsfoto der Owe Lüthcke instruerer under eliteleiren for dommere 2017. Foto: Morthen Wikstrand

De harde fakta og viktigste reglene:

Laget: på isen er det alltid en målvakt og fem utespillere (med mindre man har noen utvist), hvorav utespillere består av to forsvarspillere og tre angrepsspillere. Litt avhengig av hvor mange laget består av, men optimalt er 18 utespillere samt to målvakter.

Dommere: en hoveddommer og to linjedommere. Hoveddommer har overordnet ansvar for hva som skjer under kamp, mens linjedommere passer på offside/icing.

Offside: Når spiller går over blålinja för den lille svarte. Hvis man står i offensivsone og mottar puck, vil det dömmes viljeoffside.
En annen type offside finner man i målgården. Som angrepsspiller har man ikke lov til å oppholde seg innenfor den blå halvmånen til målvakt med mindre man innehar pucken. En regel som strengt tatt burde vært tatt i bruk litt oftere enn den gjør.

Icing: Dersom den lille svarte blir skutt før rød linje midt på banen og den passerer den tynne røde linja ved målgården på motsatt side, kaller vi dette icing. Vi har også det man kaller hybridicing som kommer fra u14. Hybridicing betyr at man ser an hvem som når puck først. Hvis det er angrepsspiller som når puck først, blåser man ikke. Dersom det er forsvarsspiller som er førstemann, blir det blåst for icing.

Utvisninger: Som jeg nevnte innledningsvis er det et bunnsolid regelverk i ishockey. Dette for å beskytte utøverne. Hvis man begår et regelbrudd, som går utover enten medspillere eller dommer, vil man risikere å få en utvisning. Spilleren må sone straffen fraskilt fra spillets gang i eget fengsel som har tilknytning til sekretariat. Man kan få opptil flere utvisninger per kamp, fra ett minutt til hele kampen.

Sekretariat: De som holder oversikt over tiden, antall spillere, utvisninger, skudd og blokkeringer. De har kontroll på dommerens handlinger skriftlig.

Det var en kort innføring i ishockeyverdens generelle regler Som i all lagidrett gjelder det å gjøre hverandre gode. Dommere er på isen for å opprettholde rettferdighet og samspillet lagene imellom. De er den nøytrale parten som skal gi et tilfredsstillende spill for begge lag. Man må applaudere for alle dommerne som går ut på isen!! De stiller velvillig opp for å gi ditt barn en god opplevelse, selv om de faktisk kan ende opp som hoggestabbe. Mye er avhengig av dommeren for å erfare en god kamp, og det er dermed avgjørende at h*n er trygg på seg selv og sine handlinger.
Dommerne får oppfølging fra dommeransvarlige fra Norges Ishockeyforbund. Disse menneskene sitter på tribunen og observerer dommerspirene, og de får konstruktive tilbakemeldinger både under og etter kamp.

Dessverre klarer vi ikke å produsere nok dommere, og det er manko på de svart/hvitstripete skøytegåerne på isen. Støtt oppom for de flinke dommerne vi har, og vis barna at det er andre saker man skylde på!

Flotte bilder tatt av dommere i aksjon. Foto: Sofie Alexandra Kitterød