Oppkjøringen igang for nordmennene i KHL

Forsesongen til årets sesong i KHL har nettopp begynt, sesongen til en liga som har så mange skeptikere og kritikere der ute.

Russland, Magnitogorsk/St.Petersburg: Og ikke minst er kritikken stor i Norge, hvor folk flest synes det er bedre at hvis man skal spille som proff så skal det spilles på den andre siden av Atlanten, og ikke østover . Men innfor årets sesong er det kanskje med Norges 3 desidert største hockeyprofiler som er med når Europas største mediesirkus drar igang, hvor de norske forebildene for mange norske gutter som spiller hockey kommer snurre rundt på russiske hockeyarenaer.
 
Den norske keeperhelten Lars Haugen som signerte kontrakt allerede før fjorårets sesong med den hviterussiske klubben Dinamo Minsk etter å ha storspilt under ishockeyvm 2011, men debuten i KHL la vente på seg helt til den siste kampen av grunnspillet for Dinamo Minsk. Lars Haugen som tilbrakte merparten av fjoråret i HK Shaktar Soligorsk viset at han kunne forvalte tilliten som givits ham. Og han fikk mer enn godkjent i sin debut. Men dette resulterte også at han nå kommer dele jobben med Kevin Lalande.  Etter at Dinamo Minsk røk ut i sluttspillet, dro Lars ned til Soligorsk og sluttførte sesongen med HC Shahter som spilte semifinalrunder i den hviterussiske ligaen. Men de røk dessverre ut . Men Lars fikk mye positive tilbakemeldinger på akkurat dette.
 
En annen stor nyhet sett fra norske øyene er jo at Mats Zuccarello-Aasen som slitit med å få plass i New York Rangers under fjoråret sesong etter å ha brukket håndleddet, og spillt merparten av sesongen i farmerlaget, var ikke spesielt gla i å ha en kontrakt som gjorde de mulig for ham å bli sendt ned til farmerlaget, hvis ikke New York Rangers coach John Tortorella var på humør. Og etter mye rykten så ble det til slutt annonsert at han skriver under en 2-årskontrakt HK Metallurg Magnitogorsk. Magnitogorsk ligger for øvrig øst fra Uralbergen. Og det innebærer flybytte og annet i Moskva, hvis du har tenkte ta turen helt bort til Magnitogorsk.  Dette er da svært positivt for norsk hockey på landslagsnivå, hvilket innebærer at han er tilgjenglig for spill i landslaget. Men dette er selvfølgelig hvis han vil og er skadefri. Og dette gir han en utmerket sjanse å utvikle seg enormt. Og få enda bedre betingelser når og om en ny NHL-klubb viser sin intresse for Zuccarello. I kontrakten som Zuccarello har signert står det at han har mulighet å lemne Metallurg neste sesong hvis det åpnes opp for en plass i NHL.
 
Og etter Mats kom til Magnitogorsk har han gjennomgått en grundlig legesjekk, og vaert med på förste treningspasset på en friidrettstadium hvor löping stod på agendaen. Mens hans ventet på sin tur passet lokalTV på at intervjue Mats som stod å observerte de andre springe rundt på löpebanen.
 
Hei Mats. Hva synes du så langt om Metallurg?
 
– Jo, jeg liker lagkameraterne, men alle snakker ikke engelesk så de som kan englesk går det veldig bra med. Men det  blir nok litt lettere etter hvert å kommunisere med de som kun kan russisk

– Jeg kan jo ikke så mye russisk, kun noen setninger som f.eks Hei (Privet), Kak dela (Hvordan går det?) og noen til. og med disse kommer jeg ikke så langt med inn i en konversasjon sier en smilende Mats.
 
Etter en liten tystnad tillegger han;

– Men jeg har for hensikt å utøke mitt russiske ordforråd.
 
(Vi får håpe at det ikke blir masse svordommer som f.eks Lars Haugen brukte mot en dommer I den hviterussiske ligaen, då blir det fryseboksen (Red. Anm)
 
Videre forteller han at han ikke visste ikke noe særlig mye om Russland innen han reiste over til Magnitogorsk, og visste ikke hva han måtte forbedre seg til.
 
Når lokalTV-reporteren spør videre om hvordan han synes om livet utanfor jobbet og tilvaron i Magnitogorsk
 
– Jeg har kun vært her i noen dager, men jeg er veldig fornøyd, leiligheten er kjempefin, Og Metallurg har en veldig fin arena. Mange veldig bra resturanter som serverer veldig god mat.
 
Intervjun kan ses på denne link http://www.metallurg.ru/site/news/read/73686/ (Er på russisk)
 
Og den første norske KHL-proffen Patrick Thoresen spiller fremdeles for SKA St.Petersburg.

Det har vært mye skriverier i forum fra SKAs tilhengere om hvordan ting skal gjøres etter at de tapet i semifinalen mot fjorårets vinner av Gagarin Cup Dinamo Moskva . Så det blir veldig intressant å se hva Milos Riha har for planer som gjelder Patricks rolle på isen.

Blir det som venstreving hvor han kommer produsere mål på løpende bånd eller kommer han fortsette sin rolle som defensiv senter? Etter Patrick viset opp seg under Hockey-VM, hvor han endet opp på 2.plass i poengligaen, ikke langt etter den suveræne Jevgenij Malkin så er det ikke helt usannsynlig at SKA’s ledning har gjort det klart for Milos Riha at Patrick skal brukes på en annen måte. 

Det var mye snakk om hvor de rutinerte spillerne i SKA burde stå frem å lede laget . Og ved å bruke Patricks talenter som playmaker så gir dette uttellning, noe som SKA defintivt hadde mangelvare av i sluttspillet i fjor.
 
I en intervju gjord av SKA’s egne reporter innen avreisen til Tsjekkia og hockeycampen som varer frem til slutten av juli forteller han 
 
Patrick, fortell oss om din ferie.
 
– Den var kortvarig. Etter jeg spilte for Norge i VM, så ble det hvile i ca seks eller sju uker. To av dem tilbrakte jeg i Spania, og resten av tiden hjemme i Norge hvor jeg umgikks med min familie. Det er alltid godt å slappe av etter en lang sesong, og deretter langsomt begynne å tenke på den kommende sesongen.
 
Du var den første i norsk historie som klarte å komme med I All-Star teamet på høyeste nivå.  Er det en motiveringsfaktor og inspirasjoninjeksjon, når du selv lykkes men også at landslaget lykkes i en slik viktig turnering år man ladder opp for den kommende sesongen?
 
-Ja, selvfølgelig. Det er alltid hyggelig å vite at det norske landslaget faktiskt kunne konkurrere med de beste lagene. Vi hadde to veldig bra kamper mot Russland og vi slo nesten Tsjekkia. For vårt landslag og for meg personlig var det en stor turnering,  hvor vi var mye bedre enn jeg hadde forventet.
 
Under ferien så trente du på egen hånd?
 
– Ja, direkte etter VM, tok jeg en liten to ukers pause, for å gi kroppen en pause. Likevel, så følte man litt smerte her og der. Etter det begynne jeg trene litt. I løpet av de siste fem ukene har jeg vært aktiv med gåing, løping (jogging) til styrketrening i gymmet.
 
Har du noen konkrete mål for den nye sesongen?
 
– SKA putter alltid det høyeste målet, og jeg synes selv det er veldig viktig. Det er viktig at vi har tatt et steg fremover. I fjor kom vi til semifinalen, og i år har vi finalen som mål og skal kjempe om Gagarin Cup.