Ingunn Mathilde Anseth. Foto: Petter Christian Isdahl

Hun kjemper helt i toppen av poengligaen i kvinnenes eliteserie, men det er nok som målvakt de fleste kjenner henne som.

Frem til jul står nemlig «utespiller-versjonen» av Ingunn Mathilde bokført med 16 målpoeng (ni scoringer og syv assists) på 11 spilte kamper for Vålerenga. Egentlig skal hun ha oppført enda en målgivende – og i så fall har hun kun landslagsspiller Sofie Fjellvang fra Hasle-Løren foran seg i «Poengligaen».

Dette er ganske så fantastisk prestert for spilleren som kan se tilbake på to U18 VM (Tromsø og Sveits), ett VM med A-landslaget (Østerrike) og en OL-kvalik (Sveits) som målvakt!

På spørsmål fra HockeyNorge.no om hun føler at innsatsen som utespiller denne sesongen også bør kvalifisere til en landslagsplass, får vi følgende til svar;

– Litt morsomt er det jo at en som var keeper forrige sesong ligger på topp på poenglista, men det gjør ikke at man automatisk kvalifiserer seg til landslagspill, så det er ikke opp til meg å vurdere.

Klokt sagt av Ingunn Mathilde, som ikke akkurat var arbeidsledig da A-landslaget spilte 4-nasjoners turnering i Tsjekkia tidligere i desember, da var hun nemlig opptatt som instruktør for det nyopprettede U16-jentelandslaget på Jessheim.

Vi er glade for at Ingunn Mathilde takket ja til denne spalten midt oppe i eksamens-lesing og samlingen på Jessheim, les videre og bli litt bedre kjent med spilleren som har to spillerprofiler hos Elite Prospects (målvakt | utespiller).

Navn: Ingunn Mathilde Anseth

Kallenavn: – Kallenavnet er Mattie. Det var min beste venninne Tuva Sørlie Nerland (tidligere ishockeyspiller) som ga meg det fra en skuespiller som het Mathilda i TV-serien «Home and Away», som vi så på hver dag etter skolen før vi dro på trening i Grünerhallen, i våre yngre dager.

Født: 16.08.1995

Nåværende klubb: Vålerenga

Tidligere klubber: Grüner Ishockey, Manglerud Star, Stavanger Hockey og Lillehammer Ishockeyklubb.

(Saken fortsetter under bildet)

Ingunn Mathilde Anseth. Foto: Kenneth Myhre | Myhre Media

Hva er grunnen til at du nå har valgt å spille ute, i stedet for å vokte buret?

– Det startet med at jeg måtte spille ute i NM i fjor siden vi trengte litt flere folk å spille på. Da hadde jeg ikke vært utespiller på 3 år, men det endte med at jeg scoret hattrick i semifinalen som gjorde at jeg fikk igjen litt selvtillit og motivasjon.

– Jeg har slitt litt med motivasjonen av å vokte buret det siste året og jeg føler jeg har fått utfordret meg i den norske serien som keeper og trengte rett og slett litt nye utfordringer. Akkurat nå stortrives jeg ute på banen, men har fått beskjed om at keeperutstyret må frem en liten runde for noen kamper etter jul.

– Den siste sesongen jeg var i Stavanger spilte jeg ute. Jeg var utespiller frem til jeg var 13 år så jeg har jo det grunnleggende som gjør at jeg klarer meg såpass bra i serien. Og så tror jeg at jeg i år har vunnet mye på viljen, for jeg vil så ekstremt mye når jeg er ute på isen.

Kan du fortelle litt om når du startet å spile hockey – og hvorfor du valgte hockey som din idrett?

– Helt tilfeldig egentlig. Jeg fikk en skøyteskole-lapp i 1. klasse på barneskolen og da ville jeg prøve. Jeg holdt også aktivt på med fotball og svømming, men ettersom hockeyen tok mest tid og min beste venninne også spilte på samme guttelag i Grüner ble valget ganske enkelt.

Hvorfor har du det nummeret du har?

– Helt tilfeldig. Vi fikk drakter etter hvor store vi er😅 Draktnummeret er 42 som forward og 32 som keeper.

Hva er årets/sesongens store mål for deg?

– Årets store mål for sesongen er helt klart NM-gull!

…og hva er ditt aller største mål som hockeyspiller?

– Akkurat nå er målet å fortsette og utvikle meg igjennom sesongen. Jeg vil prøve å bli en så god hockeyspiller som mulig.

(Saken fortsetter under bildet)

Ingunn Mathilde Anseth. Foto: Kenneth Myhre | Myhre Media

Favorittklubb Norge: Lillehammer

Favorittklubb utland: New York Rangers

Favorittspiller Norge: Christoffer Bengtsberg

Favorittspiller utland: Mats Zuccarello Aasen

Favorittfilm: – Rekker ikke å se så mye på film så jeg har egentlig ingen favoritt.

Favorittbok: – Er ingen lystleser og jeg tror jeg bare har lest en bok helt ferdig noensinne, så må vel bli den, «Gutten i den stripete pysjamasen».

Favorittmat: Taco og Sushi.

Favoritt feriested: Australia

Dersom du fikk donere en million kroner til et veldedig prosjekt/organisasjon, hvem hadde du da støttet og hvorfor?

– Da ville jeg ha donert pengene til Right to Play-organisasjonen fordi de gjør en viktig jobb for at barn skal få lære igjennom lek og aktivitet som igjen skaper mestringsfølelse, glede og samhold så de kan bli mer rustet til å forme sin egen fremtid. Idretten og aktivitet har betydd mye for meg og jeg vet at det kan bety alt for barna som lever under krig, fattigdom og nødsituasjoner rundt om i verden.

Hvem jeg helst ville ha stått fast i en heis med:

– Petter Northug eller Ylvis-brødrene og Calle! Noen som hadde gjort tiden der inne litt gøyal!

…og minst:
– Frank Løke eller en med klaustrofobi.

(Saken fortsetter under bildet)

Ingunn Mathilde Anseth. Foto: Thomas Granerød

Beste hockeyminne jeg har opplevd som spiller:

– Seriegull med Stavanger!

– Vi gikk fra å tape kamper som 8-0 det første året vi var i eliteserien, til å vinne seriegull det tredje året vi var i eliteserien! Det å se at vi utviklet oss så mye på de tre årene med unge spillere og med god lagmoral er et minne jeg setter høyt opp på lista.

– Husker også hvor moro det var å spille foran 2000-3000 tilskuere når vi (Vålerenga) spilte mot HV71 i Jönköping under HV71-dagene. Det er ikke hverdagskost for oss i kvinneserien i Norge.

Beste hockeyminne som tribunesliter/sofasliter:

– Hver gang Lillehammer slår Vålerenga i Get-ligaen!
Hockeyclassic og finalekampene i Get-ligaen i fjor. (Lillehammer-Storhamar)

Hvis du kunne vært hvilken som helst hockeyspiller for en dag; hvem ville du vært?

Hilary Knight

Hvem mener du er Norges beste spiller gjennom tidene?

Mats Zuccarello Aasen

Hvem jeg pleier å dele rom med på klubb – og landslag:

– På landslag har jeg som regel delt rom med Linnea Holterud Olsson og i klubblag er det veldig forskjellig fra tur til tur.

Hva er det merkeligste man kan få bot for i ditt lag, og hva fikk du bot for sist?

– Det merkeligste på botlista er å få bot for ikke å ha fått bot, men den trenger ikke jeg å bekymre meg for. Det siste jeg fikk bot for var at mamma kom ned på Jordal før vår match i Grüner-jakke.

Hvem møter du helst ikke i rundvantet?

Line Berntsen

Andre idretter/hobbyer utover ishockey:

– Går en del på langrenn, slalåm, snowboard og spiller litt fotball når jeg har tid, men det er begrenset hva jeg får tid til ettersom hockeyen tar opp all tid om vinteren.

(Saken fortsetter under bildet)

Ingunn Mathilde Anseth. Foto: Kenneth Myhre | Myhre Media

Hvem jeg ser mest opp til:

– Helt klart mamma! Hun har vært min største støtte, mental-trener, gitt meg gode råd på veien, hentet og kjørt bager landet rundt! Jeg kunne heller ikke ha spilt hockey til dags dato i Eliteserien uten hennes støtte ettersom det kreves at vi må betale store summer hver eneste kamphelg vi spiller borte og som student er det ikke mulig å overleve uten foreldrenes hjelp om du skal spille i kvinne-serien fordi vi ikke får noe støtte og må betale absolutt alt selv.

(For ordens skyld, mammas navn er Marit Anseth, red. anm.)

Denne treneren har betydd mest for meg:

– Det er mange trenere som har betydd mye for meg og noen av dem er Magnus Evensen (tidl. kretslagstrener), som alltid har hatt trua på meg og gitt meg gode råd på veien, Laura Rollins (tidl.landslagstrener/Stavanger) er en dyktig trener jeg har lært veldig mye hockeyteori av og ikke minst Åge Ellingsen og Tom Jøstne, samt de tsjekkiske trenerne jeg hadde på NTG Lillehammer. Må takke og gi all ære til NTG for det jeg har oppnådd!

Hva jeg ønsker å gjøre den dagen spillerkarrieren er over:

– Vanskelig å si, men jeg liker å jobbe med barn og idrett så jeg håper det kan bli noe i den retningen.

Hvilken ildsjel innenfor idretten min stemme ville gått til og hvorfor:

– Oi, den er vanskelig. Jeg vet om mange som jobber mye for klubbene sine, men må nok gi en ekstra skryt til mor der også. Vi snakker nesten ikke om annet enn hockeyskolen på Grüner når jeg er på besøk hjemme, så der skal det sies at det er jobbing dag ut og inn!

Vi takker og bukker for alle de fine svarene dine Ingunn Mathilde! HockeyNorge.no ønsker deg en riktig god hockey-jul og lykke til videre med alt det du driver på med! 

Ingunn Mathilde Anseth. Foto: Kenneth Myhre | Myhre Media