Storhamar tilbake i føringen i finaleserien

Storhamar måtte slite, men kunne til slutt juble for 5-2 seier mot Lillehammer i den tredje NM-finalen. Her er det blant annet Jacob Berglund, Mikael Zettergren og Kodie Curran som jubler. Foto: Fredrik Hagen

Lørdag var det duket for den tredje kampen i årets NM-finale i ishockey mellom Storhamar og Lillehammer. Etter at Storhamar var helt overlegne og vant hele 7-0 i den første kampen, fikk Lillehammer en herlig revansje i kamp nummer to da de vant 5-4 i Kristins Hall, og utlignet til 1-1 i kamper.

Det var hjemmelaget som tok tak i kampen de første byttene, og Lillehammer-keeper Bengtsberg måtte tidlig i aksjon. Drøye fem minutter ut i perioden fyrte Robin Dahlstrøm av en suser som Bengtsberg var sjanseløs på. Mange jublet for scoring, men etter at dommerne hadde sjekket ut situasjonen på video viste det seg at pucken traff tverrliggeren.

Det var tett og jevnt i denne perioden av matchen, og gjestene viste også at de ikke var ufarlige da de fikk sjansen foran Storhamar-keeper Oskar Östlund.

Da hjemmelaget fikk muligheten til å spille med en mann mer i to minutter trodde Mikael Zettergren han hadde gitt vertene ledelsen, men pucken gikk i stolpen og skled langs mållinjen bak ryggen på Christoffer Bengtsberg.

Med snaut tre minutter igjen av perioden haglet det med enorme sjanser for hjemmelaget, og etter at publikum hadde jublet for scoring både en og to ganger, fikk endelig Christian Larrivée pucken de nødvendige centimeterne over mållinjen. I tumultene foran Bengtsberg i for- og etterkant av scoringen fikk begge lag en mann utvist.

Bare 26 sekunder senere ble Brendan Ellis hektet i klar scoringsposisjon, og gjestene ble tildelt straffeslag. Storhamar-keeper Oskar Östlund hadde imidlertid ingen problemer med å redde forsøket fra Ellis. Med 27 sekunder igjen av perioden måtte Jacob Berglund sette seg i utvisningsboksen i to minutter, men Lillehammer klarte ikke og utnytte det til sin fordel før pausesignalet gikk.

Gjestene begynte dermed andre periode med en mann mer på isen, men Storhamar hadde null problemer med å forsvare seg i undertall. Det var derfor ikke ufortjent da hjemmelaget økte til 2-0. Victor Svensson skyter et skudd som Bengtsberg må gi retur på, og der er Steffen Thoresen på rett plass og doblet ledelsen for Storhamar.

Dette ga enda mer energi til hjemmelaget. Riktignok var Lillehammer nære på og redusere rett etter 2-0 scoringen, men etter det tok Storhamar helt over, og var inne i sonen til Lillehammer sammenhengende i et par minutter. Storhamar framstod i denne fasen av kampen som mye raskere og sterkere enn Lillehammer. Gjestene kom seg litt utover i perioden, men likevel var det litt ut av ingenting at reduseringen kom. Robin Soudsky lemper pucken mot Storhamars mål, og Brett Cameron får styrt den forbi Oskar Östlund, og dermed ny spenning i matchen før tredje periode.

Det var tydelig at reduseringen hadde gitt Lillehammer fornyet håp i starten av tredje periode, og de skapte et par farlige muligheter foran Oskar Östlund.

Brendan Ellis var uhyggelig nære utligning da han skjøt i stolpen. Gjestene fortsatte presset, og det var til tider hektisk for Storhamars sisteskanse. Hjemmelaget kom imidlertid seg høyere opp i banen utover i perioden, og det var nære på at de økte ledelsen ved et par anledninger. Spesielt rekka med Martin Rønnild, Victor Svensson og Steffen Thoresen skapte problemer for Lillehammer.

Det var likevel Lillehammer som kunne juble for neste scoring. Etter at Storhamar hadde vært lenge i gjestenes sone lot ikke Brett Cameron seg be to ganger da han fikk muligheten ganske så alene med Oskar Östlund. Dermed var lagene igjen like langt etter en glimrende opphenting av Lillehammer.

Etter utligningen tok Storhamar tak i begivenhetene på nytt, og det var fryktelig nære scoring et par ganger. Så tok kapteinen selv kommandoen. Røgle-aktuelle Kodie Curran var iskald da han fikk sjansen alene med Bengtsberg. Lillehammer-keeperen forsvant ned på isen, og pucken opp i nettaket etter noen herlige dragninger.

Med to minutter igjen av matchen forsvant Bengtsberg ut av målet for at gjestene skulle spille seks mot fem. Som så ofte før scorer da det andre laget i tomt mål. Josh Nicholls var det som fikk æren av å sette inn 4-2 til Storhamar. Det samme skjedde med ti sekunder igjen av kampen. Josh Nicholls satte 5-2 i tomt mål, og dermed tok de over føringen i matchserien igjen.

– I dag synes jeg vi var det beste laget. Men vi må jobbe med effektiviteten vår. Vi traff målstengene fem ganger i denne kampen, og vi måtte jobbe utrolig hardt for scoringene våre. Det jeg likte spesielt godt i dag var stemningen blant spillerne etter Lillehammer utlignet til 2-2. Alle var enige om å trå gassen i bånn og gå for seier, sier en blid Storhamar-trener Fredrik Söderström etter den tredje finalekampen.

Steffen Thoresen var også fornøyd etter at Storhamar på nytt har tatt føringen i finaleserien;

– Det er bra at vi kommer tilbake etter at vi tapte forrige kamp. Vi var ikke fornøyd med innsatsen vår på Lillehammer, og rekka vår tok en prat etter at vi tapte kampen i kampen mot deres førsterekke. I dag fungerte det mye bedre, og det er deilig å produsere noen målpoeng, smiler Steffen Thoresen.

Kampfakta
Storhamar – Lillehammer 5-2 (1-0, 1-1, 3-1) 2-1 i kamper
NM-sluttspill, 3. finale
CC-amfi
7000 tilskuere

Scoringer
1. periode: 1-0 (17.11) Christian Larrivée
2. periode: 2-0 (24.02) Steffen Thoresen (Victor Svensson, Mikkel Søgaard), 2-1 (38.54) Brett Cameron (Robin André Soudsky)
3. periode: 2-2 (48.59) Brett Cameron (Stephan Joseph Vigier), 3-2 (55.07) Kodie Curran (Steffen Thoresen, Victor Svensson), 4-2 (58.32) Josh Nicholls (Jacob Berglund, Mikael Zettergren), 5-2 (59.50) Josh Nicholls (Kodie Curran).

*** Steffen Thoresen, Storhamar
** Brett Cameron, Lillehammer
* Kodie Curran, Storhamar

Skuddstatistikk: 40-21 (13-9, 9-7, 18-5)
Utvisninger: Storhamar 5×2 min., Lillehammer 6×2 min.

Hoveddommere: Karl Erik Robert Öberg Hallin/Christian Bo Persson
Linjedommere: Knut Einar Bråten/Joakim Svarstad