Storhamar utklasset Lillehammer i første finalekamp

14927
Kampens store spiller Kodie Curran jubler etter å ha satt inn Storhamars syvende og siste scoring mot Lillehammer i den første finalekampen. Foto: Fredrik Hagen

Tirsdag kveld var det duket for første finaleoppgjør i årets NM-sluttspill i ishockey. Kampen om den gjeve «bøtta», det vil si kongepokalen, står i år mellom Storhamar og Lillehammer. Med andre ord et skikkelig nabooppgjør.

Kodie Curran holdt på å fullføre et soloraid med å sette pucken forbi Lillehammer-keeper Bengtsberg etter drøye halvannet minutt, men gjestene fikk avverget i siste liten. Storhamar fikk tre minutter senere muligheten til å spille i overtall, uten at de klarte å sette Christoffer Bengtsberg på de store prøvene.

Hjemmelaget tok imidlertid mer og mer tak i begivenhetene, og trøkket skikkelig til i taklingene. Det endte til slutt med utvisning for Victor Svensson. Lillehammer skapte et par farligheter foran Oskar Östlund i Storhamar-målet, men klarte ikke å overliste sisteskansen. Mot slutten av perioden hadde begge lag store sjanser til å score, men første periode endte målløs.

Alt i alt var nok Storhamar det beste laget i perioden, men Lillehammer viste flere prov på at de er i stand til å skape trøbbel for Storhamar. En herlig periode med mange sjanser, harde taklinger, og litt gruff som hører med i en NM-finale.

Tendensen fra første periode fortsatte i starten av andre periode. Det var hjemmelaget som kom klart best i gang, og kun en opplagt Bengtsberg bakerst forhindret baklengs. Men etter snaue seks minutter klarte selv ikke han og forhindre scoring. Mikael Zettergren var på rett plass da pucken fikk en retningsforandring rett foran Lillehammers mål. Zettergren var den som oppfattet det kjappest og fikk en relativt enkel oppgave med å overliste Christoffer Bengtsberg.

Dette ga enda mer energi til hjemmelaget, og etter halvspilt periode hadde gjestene fått registrert ett skudd på mål, mot Storhamars syv. Et par minutter senere tabbet Jimmy Andersson seg ut i offensiv sone, og Lillehammer fikk sjansen to mot en. Stian Kaltrud Nystuen klarte på uforklarlig vis og skyte utenfor på åpent mål. Typisk nok gikk Storhamar opp i 2-0 i neste angrep, etter en herlig styring av Robin Dahlstrøm. Kodie Curran ville også være med på festen. Med noen herlige dragninger fintet han bort tre Lillehammer-spillere før han med et like herlig håndleddskudd setter pucken utagbart i krysset bak Bengtsberg. En klassescoring av Curran.

25 sekunder etter hjemmelagets tredje scoring måtte Mikkel Søgaard sette seg i utvisningsboksen i to minutter. Også denne gangen kladdet overtallsspillet for gjestene, og Oskar Östlund ble ikke satt på de store prøvene. Da så Storhamar like etterpå fikk muligheten med en mann mer på isen viste Jacob Berglund hvordan det skal gjøres. Med all verdens tid til å sikte setter han inn hjemmelagets fjerde for kvelden, via stolpen. Andre periode tilhørte fullt og helt hjemmelaget som til tider kjørte over Lillehammer.

Før tredje periode hadde dermed Bengtsberg fått nok, og overlot keeperplassen til Fredrik Sebastian Johansson. Uten at det hjalp nevneverdig. Drøyt fire minutter tok det før han måtte slippe pucken forbi seg. Victor Svensson trampet inn i Lillehammers sone, og fra bak mål skyter han via bortelagets Patrick Ulriksen og dermed 5-0 til Storhamar.

Med snaut ti minutter igjen ble Eirik Skadsdammen utvist i to minutter. I stedet for at Lillehammer benyttet sjansen til å redusere, økte Storhamar til 6-0. Med et utrolig hardt håndleddskudd måtte Johansson igjen se pucken forsvinne inn i nettmaskene. Med drøyt tre minutter igjen av matchen var det ikke mindre enn tre slåsskamper samtidig, og det så ut som Storhamar vant alle tre der også. Det endte med at Storhamar fikk muligheten til å spille to minutter i overtall. Igjen skulle det ende med scoring. Et herlig slagskudd fra Kodie Curran føk inn bak Johansson i Lillehammer-målet.

Dermed ble det til slutt hele 7-0 i den første finalekampen.

– Jeg er naturligvis fornøyd, men i matchserien har det ingenting å si om vi vinner 1-0 eller 7-0. Psykologisk innad i spillergruppen har det imidlertid mye å si at vi vinner så klart som vi gjør i kveld. Det er en bekreftelse på at vi har stor kapasitet i laget vårt. Likevel har jeg stor respekt for Lillehammer. Jeg synes de har vært forbannet gode, og at det er fortjent at de er i finalen. Jeg forventer en tøff match på torsdag, sier Storhamar-trener Fredrik Söderström etter storseieren.

Storhamar-trener Fredrik Söderström var en fornøyd mann etter at Storhamar sendte Lillehammer hjem med 0-7 i sekken. Foto: Fredrik Hagen

Kampfakta
Storhamar – Lillehammer 7-0 (0-0, 4-0, 3-0)
NM-sluttspill, 1. finale
CC-amfi
6371 tilskuere

Scoringer
1. periode: Ingen.
2. periode: 1-0 (25.47) Mikael Zettergren (Jacob Berglund, Josh Nicholls), 2-0 (32.58) Robin Dahlstrøm (Joakim Jensen), 3-0 (35.45) Kodie Curran (Christian Larrivée, Simen Løvhaug Hansen), 4-0 (38.59) Jacob Berglund (Mikael Zettergren, Kodie Curran) i spill fem mot fire.
3. periode: 5-0 (44.07) Victor Svensson, 6-0 Jacob Berglund (Victor Svensson) i spill fire mot fem, 7-0 (58.04) Kodie Curran (Victor Svensson, Mikael Zettergren) i spill fem mot fire.

*** Kodie Curran, Storhamar
** Victor Svensson, Storhamar
* Mikael Zettergren, Storhamar

Skuddstatistikk: 36-20 (11-9, 15-7, 10-4)
Utvisninger: Storhamar 10×2 min., Lillehammer 10×2 min.

Hoveddommere: Tor Olav Grøtnæs Johnsen/Karl Erik Robert Öberg Hallin
Linjedommere: Joakim Svarstad/Knut Einar Bråten