Storhamar vant sin sjuende «bøtte»

7479
Storhamar kan juble for NM-gull etter å ha avgjort på hjemmeis foran 7001 tilskuere i CC-amfi. Foto: Fredrik Hagen | HockeyNorge.no | SportsNorge.media | Hagenfoto.no

Etter at Storhamar vant etter spilleforlengning på Lillehammer mandag, hadde de muligheten til å avgjøre matchserien og vinne «bøtta» foran fullsatt hall, eller mætt fjøs som de også kaller det, på Hamar onsdag kveld.

Kampen åpnet i et heseblesende tempo, uten at det ble skapt noen farligheter foran noen målene. Det var gjestene som først klarte å skape noe som minnet om en sjanse, men hjemmelagets keeper Oskar Ôstlund reddet enkelt. Oppspillene stemte dårlig for begge lag i starten av kampen, og det ble slått en del pucker til icing.

Etter at sju og et halvt minutt var spilt hadde Lillehammer seks skudd på mål, mens hjemmelaget enda hadde til gode å få registrert noe forsøk på Christoffer Bengtsberg. Det var derfor ikke ufortjent da gjestene etter drøyt ni minutters spill tok ledelsen. Kodie Curran var på et av sine sedvanlige offensive raid. Han mistet pucken, og Mikael Dokken, som var bakerste mann for hjemmelaget snublet, da fikk Martin Ellingsen fritt leide mot Östlund, og den duellen vant Ellingsen enkelt. Dermed en drømmestart for Lillehammer, som måtte vinne kampen, hvis ikke var sesongen ferdigspilt.

Det så ut som dette gjorde at Storhamar våknet. De gikk rett i angrep etter scoringen, og skjøt i stolpen. Rett etterpå var det nok en gang nære på utligning, men Bengtsberg reddet det forsøket. Etter snaue fjorten minutters spill måtte målscorer Ellingsen sette seg i utvisningsboksen i to minutter, og en god mulighet for hjemmelaget til å utligne. Kodie Curran var uhyggelig nære, men også hans forsøk traff stolpen før Bengtsberg fikk kontoll på pucken.

Neste mann som fikk sjansen var Christian Larrivée, men hans backhand snek seg på feil side av stolpen. Da Brendan Ellis så måtte ut i to minutter for å ha lempet pucken over vantet klarte ikke Bengtsberg å holde unna lengre. Jacob Berglund skjøt et skudd som Lillehammer-keeperen ga retur på. Den landet rett på køllebladet til Victor Svensson som enkelt kunne sette inn utligningen. Etter at Lillehammer åpnet friskest, kom hjemmelaget mye mer med utover i perioden, og uavgjort var i og for seg et rettferdig resultat etter første periode.

Om det var Lillehammer som kom best i gang i første periode, var det hjemmelaget som tok kommandoen i andre periode. 1.40 minutter ut i perioden hadde de snudd kampen. Storhamar kom to mot en, pasningen fra Mikael Zettergren var egentlig for dårlig, men bakfra kom Jacob Berglund og snappet pasningen, og med et herlig håndleddskudd ga han Storhamar ledelsen 2-1. Lillehammer fortsatte imidlertid og kjempe videre etter scoringen, og det var ved et par anledninger farlig foran Storhamar-keeper Oskar Östlund.

Etter halvspilt periode klarte gjestene endelig å få litt trøkk på Storhamar over litt tid, og hjemmelaget slet med å komme seg ut av egen sone i et drøyt minutts tid. Med drøyt seks minutter igjen av andre periode var det gjestenes tur til å få spille med en mann mer på isen for første gang denne kvelden. Overtallsspillet, som var en Lillehammers store styrker i seriespillet, har vært altfor dårlig i finaleserien mot Storhamar. Det skal sies at de var veldig nære scoring ved denne anledningen, og bare fantomspill fra Oskar Östlund hindret scoring for gjestene.

Med femti sekunder igjen av andre periode fikk Josh Nicholls samme sjanse som da han avgjorde i spilleforlengningen mandag, og med samme resultat. Et elendig bytte av Lillehammer gjør at kanadieren får halve banen og boltre seg på. Alene med Bengtsberg er han sikkerheten selv, og dermed ble bakken enda brattere for Lillehammer før tredje periode.

Naturlig nok måtte Lillehammer satse alt framover på banen i tredje periode, og dette ga Storhamar gode muligheter til å komme i overtall på kontringer. Som i andre periode var det også nå gjestene som var mest skuddvillige, men Oskar Östlund tok seg av de avslutningene som kom forbi oppofrende Storhamar-spillere. Perioden var litt avventende. Lillehammer måtte framover, men klarte ikke å skape all verden, mens Storhamar på sin side bare ville kontrollere inn matchen.

Med ni og et halvt minutt igjen av perioden klarte likevel Lillehammer og skape ny spenning i matchen da Sondre Bjerke skjøt et håndleddskudd som Östlund bare hørte susen av. Nærmere kom imidlertid ikke Lillehammer, til tross for at de tok ut Bengtsberg med 1.37 igjen av kampen. Josh Nicholls satte den siste spikeren i kista da han satte inn 4-2 i tomt mål, og dermed kunne Storhamar juble for NM-gull med 4-1 i kamper.

Kampfakta
Storhamar – Lillehammer 4-2 (1-1, 2-0, 1-1) 4-1 i kamper.
NM-sluttspill, 5. finale
CC-amfi
7001 tilskuere

Scoringer
1. periode: 0-1 (09.04) Martin Ellingsen (Stian Kaltrud Nystuen, Jacob Alexander Lundell Noer), 1-1 (17.23) Victor Svensson (Jacob Berglund, Kodie Curran) i spill fem mot fire.
2. periode: 2-1 (21.40) Jacob Berglund (Mikael Zettergren), 3-1 (39.10) Josh Nicholls (Jacob Berglund)
3. periode: 3-2 (50.30) Sondre Bergersen Bjerke, 4-2 (59.55) Josh Nicholls (Victor Svensson)

*** Jacob Berglund, Storhamar
** Oskar Östlund, Storhamar
* Sondre Bjerke, Lillehammer

Skuddstatistikk: 22-34 (8-11, 6-16, 8-7)
Utvisninger: Storhamar 2×2 min., Lillehammer 4×2 min.

Hoveddommere: Tor Olav Grøtnæs Johnsen/Christian Bo Persson
Linjedommere: Knut Einar Bråten/Joakim Svarstad