Tilbakeblikk på runde 5

Runde fem gikk av stabelen i går med hele fire lørdagskamper. Vålerenga tok over serieledelsen, Stjernen snek seg til seier i bunnoppgjør mot Frisk, Sparta imponerte og M/S ble overkjørt.

Vålerenga – Stavanger 6-2

En av manges favoritter til å ta både cup og serie i år, Stavanger Oilers, fikk seg et realt skudd for baugen på Jordal Amfi i går kveld. Osloklubben som så ut til å ligge med delvis brukket rygg før sesongstart etter å ha blitt slått av nabo Manglerud/Star ved to anledninger har slått kraftig tilbake og i går knuste de Oilers med ikke mindre enn 6-2 og det ser ut til at Vålerenga blir å regne med helt i toppen også i år.

Det starta forrykende på Jordal og de blå tok ledelsen etter kun 54 sekunder ved Fredik Csisar. Det gikk åtte minutter til før canadiske Shay Stephenson gjorde 2-0 som stod seg ut den første perioden. Men i den andre perioden fikk VIF en rent helvete og Oilers reduserte og utlignet til 2-2 i løpet av seks minutter i form av Peter Lorentzen og Snorre Hallem. Men her stoppet det også for Stavangerlaget. Resten av kampen var Vålerengas og de endre til slutt opp med hele 6-2. Blant annet to av det som kan bli norsk hockeys beste import i år, Justin Donati. Som topper poengstatistikken sammen med lagkamerat Blake Evans med 11 poeng hver etter fem kamper. Vålerenga har nå 13-3 i målforskjell på de to siste kampene og kan vel sies å lede serien like fortjent som uventet etter fem runder.

Justin Donati (FOTO: Thomas Granerød)

Frisk Asker – Stjernen 2-4

En av mange nøkkelkamper i bunnstriden av årets eliteserie. Slike kamper har alltid temperatur og det hadde kampen mellom Frisk Asker og Stjernen også. Mange har tippet disse to klubbene nederst og etter at Stjernen tapte for et vaklende M/S var det nok godt for østfoldlaget å ta hjem alle poengene på bortebane i Asker i går kveld.

Frisk tok ledelsen to ganger, men maktet ikke å holde stand mot Fredrikstadguttene i lengden. Frisk hadde hele syv power plays, men maktet kun å score på det første ved Mikael Dokken etter to minutter og 33 sekunder. Deretter svarte Stjernen, også det i power play. Målgjører var Henrik Blomqvist. Stjernen fikk i alt kun to overtallsmuligheter og scoret altså på ett av dem. Frisk hadde hele seks overtallsmuligheter igjen etter sin første, men Grotnes hadde stengt buret for Askergutta. Stjernen snur kampen ved mål av Johan Skinnars og Michael Paulsen i den andre perioden og når man tror at det er i Frisk Asker frustrasjonen vil bre seg er det Stjernens Jonas Gabrielsen det koker over for. Han blir sendt i dusjen 11 minutter ut i den andre perioden.

Sparta-Lørenskog

Disse to lagene har hatt to veldig forskjellige serieåpninger til tross for at målsetningen til de to klubbene vel måtte kunne sies å være den samme, serie og/eller cupmesterskap. Lørenskog har snakket om at dette vil bli en helt annet sesong enn i fjor og har fått betalt godt i form av poeng de første rundene, med unntak av en glipp hjemme mot Storhamar forrige runde. Sparta har vaklet og tapte blant annet poeng mot Frisk i serieåpningen etterfulgt av knepne seiere over Rosenborg og Vålereng før de tapte borte mot Stavanger. Alt i alt, veldig varierende, men godt under det Sarpsborgpublikummet forlanger. Men i går slo de kraftig tilbake.

Det stod overraskende nok hele 3-0 etter første perioden og det så håpløst ut for Lørenskog allerede da. Når Lars Erik Hesbråten setter inn sitt første av to for kvelden etterfulgt av Brandon Bucks andre scoring for sesongen står det 5-0 og tredje perioden skal og blir en ren formalitet for sarpingene.

Lars Erik Spets blir Lørenskogs eneste målscorer i kveld, men det blir intet mer enn et trøstemål. Hesbråten setter inn det siste og fastsetter sluttresultatet til overbevisende 6-1.

Storhamar – M/S 6-3

Her møttes to lag som mange, inkludert undertegnede, kommer til  å være jevne i år. Men jeg tror i alle fall jeg er i ferd med i trekke tilbake det tipset for det var rett og slett feige lag på Hamar i går. M/S skal som alltid ha for innsatsen, men i gårsdagens kamp kom baklengsmålene på helt feil tidspunkt og det virker som Manglerud Stars keeper, Kenneth Sørlie Eriksen, overhodet ikke er klar for en såpass voksen oppgave som å vokte et bur i norsk eliteserie. Alle med et snev av hockeykunnskap vet hvor viktig en trygg og solid keeper er for hele laget. Og man kunne se på Osloklubbens spillere at de ikke var komfortable, de turte ikke prøve, de slo abnormt mange feilpasninger og var rett og slett noen hakk under det som behøves for å hevde seg mot Storhamar. Når det er sagt, skal Storhamar ha kreditt for en meget solid kamp. I motsetning til M/S så det ut som de koste seg og tok det hele som en oppvisning i offensiv hockey. Og deres keeper, Tommy Johansen, tok det som var av større M/S-sjanser.

Og når M/S som kom fra et byderby med pinlige 7-1 får den første i fleisen etter 42 sekunder av Eirik Skadsdammen virker det som både publikum og spillere i Manlgerud Star innser hvor dette går. M/S er ikke kjent for et lag som legger seg ned og blir slaketet. Men det har de nå gjort i to kamper på rad. De har innsatsen, men nå er det rett og slett for lite ferdigheter og tålmodighet i Manglerud Star. De trenger en opptur og den kom så langt derifra i går.

Storhamar pøste på det de hadde og gjorde 2-0 ved Martin Huse drøye fem minutter før slutt. I andre periode la Joakim Jensen på til 3-0 før Espen Fanøy Salo scoret sitt første mål for Manglerud Stars A-lag og tente dermed det eneste håpet som var å spore blant de gule og grønne denne kvelden. Den ilden ble elegant slukket av Christian Larriveé tre minutter senere.

Cato Ørbæk poengterte på mange måter kampen med sin 5-1-scoring 4.34 før andre perioden var slutt. Kory Falite scoret for M/S i fem mot tre to minutter før slutt, men da Eirik Børresen satte inn 6-2 for Hamarlaget i undertall åtte minutter ut i den siste perioden var det så definitivt over. Et siste trøstemål fikk imidlertid M/S ved Ytterstad (vakkert sådan). Men 6-3 til Storhamar er absolutt fortjent, men vi tar med i betraktningen at dette kunne vært mye jevnere om Mangleruds målmann hadde vært av samme kaliber som Johansen i kveld. Svarene og lyspunktene er få i Manglerud/Star om dagen. Storhamar kan lene seg godt tilbake og se at de er på riktig vei.

Runde 5 avsluttes i dette øyeblikk med Rosenborg-Lillehammer.