Tobias får oppleve guttedrømmen

Tobias Normann setter snart kursen for Karlstad og den svenske storklubben Färjestad BK. Foto: Morten Brakestad/Propix AS
Tobias Normann setter snart kursen for Karlstad og den svenske storklubben Färjestad BK. Foto: Morten Brakestad/Propix AS

Tobias Normann (15) fra Fredrikstad er klar for den svenske storklubben Färjestad BK.

Det er ikke mange norske spillere forunt å bli kontaktet av en av Europas mest populære klubber, som samtidig spiller i en av de beste ligaene i verden. Det har nettopp skjedd med den 15-årige målvakten Tobias Normann, til daglig spillende for Stjernens U16, U18 og U20-lag.

Den pur unge målvakten har vært ettertraktet av flere klubber i lengre tid, men nå er det altså klart at han skal til SHL-klubben Färjestad BK der han i de to første årene skal spille for klubbens J18-lag. Det tredje og eventuelt fjerde året skal han tilhøre J20-gruppen.

HockeyNorge.no har vært så heldige og fått svar på mange spørsmål fra denne meget sympatiske unge herremannen, som nå skal starte på selve hockey-eventyret etter fullført sesong med sitt kjære Stjernen.

REFLEKTERT UNG GUTT

Det kommer tydelig frem av Tobias sine svar at han er en reflektert ung gutt med begge beina godt plantet på bakken. Det å ta et slikt valg som 15-åring står det virkelig respekt av, for som Tobias selv svarer så vet han at det også vil bli tøffe dager å skulle leve «guttedrømmen» alene i utlandet – en stor avgjørelse for en ung gutt!

Det første vi spurte Tobias om var hvordan denne kontakten med Färjestad oppstod og hvordan det endte med kontrakt?

– Jeg hadde fått et godt tilbud fra en annen SHL-klubb da Färjestad tok kontakt. De ga uttrykk for at de var interessert i meg, og sa de ønsket å invitere meg til klubben. Det var en fantastisk beskjed å få, og da var det bare å sette seg i bilen å besøke dem. Jeg var der i to dager – og du kan godt si jeg ble bergtatt. For en klubb, organisasjon og sted! Jeg ble tatt veldig godt imot, og jeg følte meg velkommen fra første stund. Den første kvelden var jeg med på en ordinær keepertrening og fikk samtidig en guidet tur i hallen. Målvaktstrener Jonathan Höjd viste meg rundt, og vi hadde en god prat i hallen.

– På morgenen etter var jeg med på Hockeygmnasiets morgentreningen. Der var også målvaktstreneren til FBKs A-lag med – Maciej «Masken» Szwoch. Deretter var det fys-pass med klubbens fys-trener. Etter dette spiste jeg og pappa (Espen Normann, red.  anm.) lunsj med Henrik Loob, «Masken» og Lars Haugen. Så gikk turen til skolen, hvor jeg fikk møte lærere og staben. Her igjen ble jeg ufattelig godt tatt imot. Så fikk vi litt fritid i Karlstad og fikk bli kjent med byen, før en ny J18-trening sto på skjemaet.

– Jeg skulle så få beskjed om de ville tilby meg kontrakt i løpet av en uke. Da ble det mange lange dager med mye tankevirksomhet og uvisshet, men akkurat en uke etter fikk jeg telefonen jeg drømte om. De ville ha meg til klubben og gledet seg til å bidra til min utvikling de neste tre årene.

(Saken fortsetter under bildet)

Her er Tobias i aksjon for Stjernen mot Sparta sist helg. Foto: Fredrik Holst
Her er Tobias i aksjon for Stjernen mot Sparta sist helg. Foto: Fredrik Holst

Hvordan opplevde du klubben og skolen da du var på besøk hos dem – og hvorfor falt valget på Färjestad?

– Jeg var veldig nervøs da vi ankom Löfbergs Arena, men den nervøsiteten forsvant da jeg traff menneskene i organisasjonen. De var fantastiske, og jeg følte meg velkommen nesten umiddelbart. Dessuten virket de andre spillerne veldig hyggelige, og jeg håper jeg vil passe godt inn i den gruppen.

– Da vi besøkte skolen (Fria Läroverken, som er en privatskole i sentrum av byen, red. anm) fikk jeg treffe noen lærere og rektoren. Måten de tok meg imot på var helt unik. De ga uttrykk for at de ønsket at jeg skulle begynne på skolen, og de lovet at de skulle hjelpe meg med skolearbeidet.

– Det er flere grunner til at valget endte på FBK. Først og fremst fordi jeg vil få en fantastisk hverdag som målvakt. Jeg vil ha tilgang på de aller beste fasilitetene, de beste målvaktstrenerne og ikke minst får jeg være en del av en meget god prestasjonsgruppe. Lykkes jeg ikke med å utvikle meg i FBK, så kan jeg ikke skylde på andre enn meg selv. Der ligger absolutt alt til rette. Dessuten har de også lagt godt til rette for at jeg skal klare meg på fritiden med hensyn til bosituasjon, mat og så videre. Jeg merket med en gang at da jeg gikk inn i Löfbergs Arena at her vil jeg spille. Jeg kunne lukte tradisjon og kultur i den hallen.

Dette er stort Tobias, at en 15-årig norsk målvakt er ønsket hos en storklubb som Färjestad, hva tenker du selv om det eventyret du nå skal ta fatt på?

– Det er noe jeg virkelig ser fram imot. Det er en drøm jeg har hatt siden jeg var liten, som nå endelig ser ut til å bli en realitet. Det blir en ære å dra på seg FBK-drakta.

– Samtidig er jeg veldig ydmyk og takknemlig for at de har valgt å satse på meg i denne årgangen. Det er et stort ansvar, og jeg kan love at jeg skal gjøre alt jeg kan for å innfri de forventningene de skulle ha. Jeg vet også at det kommer til å bli knalltøft, og jeg vil nok få mange tunge kvelder og dager hvor jeg kanskje vil lengte hjem. Da gjelder det å bite tenna sammen og finne gleden i hockeyen og på skolen blant de nye vennene jeg får der. Jeg skal gjøre alt jeg kan for at dette skal bli bra både for meg personlig og for klubben.

Hvordan blir det å «forlate» familien, venner, skole og ikke minst Stjernen tror du?

– Det blir veldig trist å forlate alle jeg er glad i. Jeg har spesielt tilknytning til Stjernen og alle gutta på laget, men også hele miljøet i Stjernehallen. Vi har stått sammen gjennom godt og vondt, og det kommer til å bli trist å flytte fra en så god gjeng. Samtidig blir det litt rart å ikke gå på WANG. Jeg har hele tiden hatt et lite mål om å kunne gå på hockeygymnas i egen by. De som går der har flotte forhold. En av landets flotteste ungdomsgarderober, med direkte tilknytning til fysrommet. Morgentrening flere ganger i uken, og de spiser både frokost og middag sammen i hallen. Samtidig er Bjørge Josefsen målvaktstrener der, og han er en knallflink. Jeg kjenner jo litt til WANG-systemet, og kan anbefale det på det varmeste. Hadde jeg ikke fått tilbud fra FBK tror jeg det hadde blitt WANG på meg.

– Må jo også legge til at det selvfølgelig blir tøft å forlate familien min – og ikke minst hunden min, Buster! Heldigvis er det ikke så langt til Karlstad, og jeg regner med at det kommer til å bli en god del besøk – både fra familie og venner.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Erik Hagen
Tobias Normann. Foto: Erik Hagen

Hvis du skal trekke frem noen personer som har betydd mye for deg – og som er en direkte årsak til at du er blitt den flotte personen og dyktige målvakten du er i dag, hvem og hvorfor Tobias?

– Oj. Her er det mange jeg kunne dratt frem.

– Selvfølgelig har min mor og far mye å si her. De har oppdratt meg og formet meg til den jeg er. Pappa har ikke hatt noe forhold til målvaktspillet før jeg ble burvokter – mot sin vilje. Han var jo utespiller. Men han har tilegnet seg masse kunnskap, og vært en flott støtte og samtalepartner for meg.

– Jeg vil også trekke fram Bjørge Josefsen, som var min første «ekte» målvaktstrener. Han gjorde en kjempejobb med meg i mine første år, og det vil jeg takke han for. Så har jeg vært heldig å få lære masse av flere gode målvaktstrenere på forskjellige camper. Jeg må få lov til å trekke frem blant andre Magnus Olsson fra Blue Crease Goaltending, Peter Anderson, som jeg har hatt som trener gjennom flere år på Lundqvist Goalie Camp, Victor Alm og målvaktscampene med Total Hockey har vært bra. De har alltid vært positive når jeg har hatt spørsmål og utfordringer jeg har drøftet med dem. Det har vært utrolig viktig for meg, og jeg er takknemlig for all den hjelpen jeg har fått.

– Selvfølgelig har også mine lagkamerater har betydd mye for meg. De fleste blir påvirket av miljøet de er i og Stjernen har et veldig sunt miljø som jeg alltid vil ha med meg. Kunne ikke ha vokst opp i et bedre miljø – og med bedre gutter. Jeg må også få lov til å nevne Ken Johansen på Bryggaklinikken, som har tatt meg under sine vinger, og fulgt opp fystreningen min de siste årene. Han er naprapat og personlig trener, og han sørger for at jeg trener riktig – både med hensyn til å bli en så god målvakt som mulig og for å forebygge mot skader.

Hvordan tror du hverdagen blir som målvakt hos FBK kontra hverdagen hos Stjernen?

– Det vil bli et mye høyere nivå og tempo på kamper og treninger. I tillegg vil det bli mye mer målvaktstrening i hverdagen med en tettere daglig oppfølging. Jeg gleder meg enormt til å få jobbe med målvaktstrenerne i Färjestad. Jeg vet at jeg har så utrolig mye å lære, og skal suge til meg alt jeg kan. Det er en helt unik mulighet, som jeg skal ta godt vare på. Det er profesjonelt og utviklende hele veien, og det er også den største grunnen til at jeg flytter.

– Samtidig vet jeg at det blir knalltøft. Jeg skal konkurrere med meget gode målvakter, og det blir kamp om å få spilletid. Men det seg jeg frem til. Jeg tror man blir bedre av å konkurrere, og av å trene sammen med de som er bedre enn deg. Forhåpentligvis kan også vi målvakter være med å utvikle hverandre. Vi er tross alt lagkamerater.

Du har nå allerede sikkert opplevd din første store målsetting og hockeydrøm ved å skulle reise til Karlstad, men hva er ditt videre kortsiktige mål hos FBK frem til du er 18 år, hva er målet deretter – og hva er din ultimate drøm på sikt Tobias?

– Målet er å kunne utvikle meg så mye som mulig – både på isen og som menneske. Gjennom det så håper jeg å kunne bidra til at vi får gode opplevelser sammen som lag, og at vi kan kjempe om å vinne SM-gull. Samtidig vet jeg at tålmodighet er et nøkkelord. Jeg har mye å lære, og at det ikke er noen selvfølge at jeg bare skal få medgang. Det kommer også til å bli tøft – både på og utenfor isen – men jeg skal jobbe knallhardt og systematisk hver dag gjennom hele året for å vise at jeg er verdt å satse på. På lang sikt drømmer jeg om å bli god nok til å stå i SHL. Klarer jeg det, så er alt mulig. Men drømmen akkurat nå er å bli god nok til å bli førstemålvakt i SHL – helst for FBK.

Du har jo allerede hatt en bedre lunsj med blant andre landslagsmålvakt Lars Haugen, tror du han vil kunne bidra litt ovenfor deg, gi deg tips og råd på veien – bli en type «fadder» eller lignende?

– Lars er virkelig en fantastisk type. Han pratet lenge med meg under lunsjen i Löfbergs Arena, og jeg føler vi fikk god kontakt og at han brydde seg. Det blir selvfølgelig en liten trygghet i at det er andre nordmenn der. Haugen sa at både han, Jonas Holøs og Ole-Kristian Tollefsen skulle ta godt vare på meg, og at vi norrbaggar måtte holde sammen. Men, jeg vet jo at de er veldig opptatte, og at det ikke er så mye jeg får se til dem, men kanskje Haugen kan gi meg noen gode tips underveis. Det hadde i så fall vært fantastisk.

Hvordan skal du bo Tobias? Er du flink til å lage mat, eller må du ta deg et kokkekurs?

– FBK har flere leiligheter i området rundt Löfbergs Arena, og de har sagt at jeg skal få en leilighet å bo i der. Å lage mat er ikke det jeg er best på, så et kurs hadde vært nyttig. Jeg må nok få mamma til å vise meg noen enkle retter som jeg kan lage selv. Ellers har jo også FBK et fantastisk mat-system. Spillerne spiser sammen flere ganger per uke, og vi får også mat på skolen. I tillegg har de ordninger slik at vi som kommer utenfra kan ta med oss mat hjem. Så det skal nok gå bra. Men jeg kommer nok til å bli en bedre kokk også – og kanskje ekspert på micro’en.

Hva er det største du til nå har opplevd som hockeyspiller Tobias?

– Å få være med U16-landslaget på turnering er nok det aller kuleste jeg har opplevd. Et annet fint minne jeg har er da jeg var med Lillehammer til Tsjekkia og vi vant på sudden i finalen! Det var helt vilt! Og så har jeg veldig mange gode minner fra turene med guttene på Stjernen 2001-laget. Minner for livet.

Siste spørsmål Tobias, når reiser du over til Karlstad?

– Jeg har ikke fått noen dato på når de vil at jeg skal komme til Karlstad ennå, men jeg tipper det blir i slutten av juli eller i begynnelsen av august. Men før den tid skal jeg ha fokus på Stjernen og vår sesong her, og så blir det noen camper i sommer. Så begynner eventyret i Karlstad. Det gleder jeg meg veldig til.

HockeyNorge.no ønsker Tobias lykke til videre og vi takker for at han ville dele sine tanker rundt overgangen med oss og våre lesere. Vi ser også frem til å følge Tobias fremover.

FAKTA:

Navn: Tobias Normann

Født: 03.08. 2001

Bosted: Fredrikstad

Skole: Haugeåsen Ungdomsskole

Klubb: Stjernen (U16, U18 og U20)

Tidl. klubber: Alltid spilt for Stjernen

Landslag: Isbjørnsamlinger våren 2016, U16 landslagsturnering i Södertälje, Mønstringssamling Jessheim (Dette er alle samlingene U16 har hatt).

Aktuelt: Klar for svenske Färjestad BK

Foto: Erik Hagen
Staselig kar knipset i forbindelse med konfirmasjon. Foto: Erik Hagen