– Veldig stort å bli tatt ut

 
Jon Kilian (26) fra Skedsmo Ishockeyklubb er som eneste norske dommer tatt ut til Continental Cup.

Hva tenker du om å bli plukket ut av så mange konkurrenter?
 
– Det er ingen tvil om at det er veldig stort å bli tatt ut til finalerunden når man vet at det finnes så mange gode dommere på verdensbasis. 
 
– Man forsøker selvfølgelig å prestere på sitt beste både her hjemme og ute på internasjonale oppdrag, og håper på å bli lagt merke til av de som til enhver tid har ansvaret for at de beste dommerne dømmer de beste kampene. Det er helt klart veldig moro å få denne muligheten til å dømme internasjonal klubbhockey på høyt nivå. I det hele tatt – en stor tillitserklæring.
 
 
Hvilke forberedelser gjør du i forkant av et mesterskap, eller gjør du som alltid før en kamp?
 
– Før hver kamp fokuserer jeg så godt som mulig på det som venter oss ute på isen. For å kunne samarbeide godt, både med den andre linjedommeren og hoveddommerne, er dialogen i garderoben før kamp veldig viktig. 
 
– Vi går igjennom en sjekkliste med punkter for å bli enige om hvilke standarder vi ønsker å følge og hvordan vi skal kommunisere for at vi skal være forberedt på hva som kan oppstå i kampen.
 
– Det er også viktig for meg med en god oppvarming. Hvis oppvarmingen har vært god presterer jeg ofte bra på isen også.
 
Hvordan startet din dommerkarriére, har du også spilt hockey selv?
 
– Dommerkarrieren startet da jeg var 13 år gammel. Jeg var keeper for Skedsmo og fikk muligheten til å ta et klubbdommerkurs for å bli bedre kjent med reglene og hvilke oppgaver dommerne hadde ute på isen. 
– Etter dette dømte jeg en god del kamper ved siden av spillingen og fant fort ut av at dette var noe jeg trivdes med. Da jeg var 17 ble jeg nødt til å ta valget mellom å satse fullt på å spille eller å fokusere på utdannelsen min. Det ble derfor til at jeg sluttet som keeper og opprettholdt interessen ved å dømme. 
 
Hvor mye har dette uttaket å si for den norske dommerstanden generelt?
 
– Hvor mye dette uttaket har å si for norsk dommerstand er jeg usikker på. Det viktige blir uansett å prestere godt når jeg kommer til Ukraina i januar. Jeg representerer jo selvfølgelig norsk dommerstand og ikke minst Norge som hockeynasjon. 
 
– Det er ikke umulig at dette kan bane vei for flere norske dommere på lengre sikt.
 
Hva bedriver du med utenom å dømme kamper?
 
– Når jeg ikke dømmer hockey jobber jeg på heltid som Account Manager i et bemanningsbyrå og er styremedlem i NIT, Norsk Ishockeys Toppdommerforening. Ellers er jeg veldig glad i musikk og klimprer litt på gitaren en gang i mellom.
 
Du har på ny oppnådd et mål, men hva er ditt neste store mål som dommer etter Continental Cup?
 
– Ettersom jeg fikk gode tilbakemeldinger fra VM i Finland forrige sesong har jeg et mål om å dømme VM også denne sesongen, og på lang sikt etablere meg som dommer på dette nivået. 
 
– I tillegg ønsker man jo selvfølgelig å prestere godt i den hjemlige ligaen og målet er å være med så langt som mulig i NM-sluttspillet.
 
 
Du anbefaler vel andre til å bli dommere? 
 
– Jeg kan absolutt anbefale andre å bli dommer. Man får muligheten til å utvikle seg selv, både på det fysiske og det psykiske planet og samtidig er det meget sosialt. 
 
– Jeg kan trygt si at man kommer inn i et godt miljø og at man etter hvert bygger seg et bra nettverk på tvers av rollene som finnes innen ishockey.
 
…og hvordan ser du på rekrutteringen?
 
– Når det gjelder rekrutteringen vet jeg at det jobbes hardt med å utvikle nye gode dommere, blant annet gjennom utviklingsgruppa for unge og lovende dommere. 
– Jeg var selv en del av denne gruppen for noen år siden og dette var arenaen som ga meg muligheten til å debutere i Get-ligaen allerede i 2005 som 18-åring. 
 
– De siste årene har det også kommet til en del nye dommere i Get-ligaen, blant annet fra denne gruppen. Det viser at det er mulig å nå toppen av norsk ishockey hvis man leverer varene både på og utenfor isen.
 
Har du en favorittdommer i løpet av tiden som du kanskje har lært litt ekstra av?
 
– Jeg har egentlig aldri hatt en spesifikk favorittdommer, men har fått gode tips og lært mye fra mange forskjellige dommere og veiledere. Jeg lærte veldig mye i årene i utviklingsgruppa og har også plukket opp en god del ved å se på andre dommere dømme kamper. 
 
–  Hver kamp har jo også opp imot fire dommere, og jeg ser det derfor som fordelaktig å dele erfaringer og tips med hver enkelt. Jeg forsøker derfor å tilegne meg de egenskapene jeg selv mener er viktige for en god dommer og forsøker å gjøre dette til mitt eget. 
 
…og hvordan blir din julefeiring? 
 
– Julefeiringen vil i år bli tilbrakt med familie og gode venner på Skedsmo, i Lier og i Oslo-området generelt. Det blir godt med et avbrekk i en hektisk hverdag med masse god mat og god stemning.
 
HockeyNorge.no ønsker Kilian lykke til i Continental Cup.